Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το φάντασμα της ακυβερνησίας πλανάται πάνω από την Ιταλία


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν Ευρώπη και Ιταλία την εκλογική μάχη στη γειτονική χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές, στην κόντρα του κεντροαριστερού συνασπισμού τουΠιερ Λουίτζι Μπερσάνι και του κεντροδεξιού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά του Μπέπε Γκρίλο.

Στη Βουλή, με καταμετρημένα 61.059 τμήματα σε σύνολο 61.446, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 29,5% (340 έδρες και αυτοδυναμία), ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 29,1% (121 έδρες), το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 25,5% (111 έδρες), το κόμμα του Μάριο Μόντι 10,6% (45 έδρες).

Στη Γερουσία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 120 έδρες (31,6%), ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 115 (30,7%), το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 58 (23,8%), το κόμμα του Μάριο Μόντι 16 (9,1%). «Μαγικός» αριθμός εδρών είναι οι 158.

Σημειώνεται ότι στη Γερουσία σημασία έχουν οι έδρες, αφού παίζουν ρόλο οι εκλέκτορες, γι' αυτό και προηγείται ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι, αν και εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό. Χωρίς αυτοδυναμία και στα δύο νομοθετικά σώματα δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να περνάει νόμους, γι' αυτό και ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία Img προοδευτική συμμαχία, θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, ημπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Η εφημερίδα «La Repubblica», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων καιαποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Τα Exit Polls, με το κλείσιμο των καλπών στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) έδιναν ευρύ προβάδισμα στον Μπερσάνι που έφτανε μέχρι και την αυτοδυναμία στη Γερουσία, όμωςκάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συμβεί.

Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας 

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα». 

Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου». 

«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερούΔημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα. «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις» πρόσθεσε.
 
Ο αντιπρόεδρος του PD υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος.
 
«Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει», πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι «σε όσους τον ρωτούν ποία θέση θα λάβει ακριβώς, η πολιτική του δύναμη, απαντά: πίσω από τον αυχένα του καθένα, για να δίνουμε και καμιά καρπαζιά».
 
«Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας», ολοκλήρωσε ο Γκρίλο, σύμφωνα με τον οποίο «το κίνημά του κατάφερε να ξαναζωντανέψει βλέμματα ανθρώπων τα οποία, πλέον, είχαν σβήσει».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, στην εκπομπή «Οκτώ και μισή», της δημοσιογράφου Λίλι Γκρούπερ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος, Μάρτα Γκράντε

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μediaset.

«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε, πριν λίγο, ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν 50 ημέρες και κερδίσαμε 3.200.000 ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
 
Ο Μάριο Μόντι τόνισε, επίσης, ότι «με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με την συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».
 
Η πρόταση μας αυτή, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία, σίγουρα, δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας», υπογράμμισε, τέλος.

Το κλίμα στις αγορές

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έχασε τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε μετά την ανακοίνωση των νεότερων αποτελεσμάτων από τις ιταλικές εκλογές, που έφεραν τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται στην κούρσα για τη Γερουσία.

Ο γενικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε στις 16.352 μονάδες (+0,73%), ενώ είχε φθάσει στο 4% όταν μετά τα πρώτα exit polls διαγράφονταν προοπτικές για άνετη νίκη της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς που αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls μειώθηκε, άρχισε πάλι να αυξάνεται μετά τις ενδείξεις για επικράτηση της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία.


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου