«Ήδη, η ασυλία των “επωνύμων” τελειώνει και μαζί το καθεστώς ατιμωρησίας των ισχυρών…». Αυτά είχε πει ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και κάποιοι το εξέλαβαν ως μια ακόμη υπόσχεση που δε θα υλοποιηθεί.
Η απόφαση της Θεσσαλονίκης ήρθε να επιβεβαιώσει την πολιτική βούληση για ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων διαφθοράς ανεξάρτητα των ονομάτων ή των αξιωματούχων που εμπλέκονται.
Χθες δεν πάγωσε μόνο η αίθουσα του δικαστηρίου στο άκουσμα της βαρύτατης ποινής των ισοβίων στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής εξελίσσεται και υπό την πίεση της τρόικας στο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τώρα που τα πράγματα στην οικονομία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή κι έχουν κλείσει και τα μέτωπα στο εξωτερικό.
Ο ελληνικός λαός πληρώνει πολύ ακριβά που την οικονομική κρίση και τα μνημόνια και ακόμα περιμένει να δει να πληρώνουν οι ένοχοι, όσοι λεηλάτησαν τον δημόσιο χρήμα.
Στην κορυφή της ατζέντας τόσο της κυβέρνησης όσο και της δικαιοσύνης ξαναμπαίνει το φλέγον ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της πάταξης της διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να πέσει φως σε όλες τις υποθέσεις και να συμβάλουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης στο να οδηγηθούν οι υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος στη δικαιοσύνη και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.
Τα κλιμάκια της τρόικας εκτιμούν ότι μια μεγάλη επιχείρηση «καθαρά χέρια» και βάση της διεθνούς εμπειρίας θα αποδώσουν στα επόμενα 5 χρόνια και δεν έχουν άμεσα εισπρακτικά οφέλη, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
Ήδη φάκελοι μεγαλόσχημων, στελεχών του κρατικού μηχανισμού, του αθλητικού χώρου, δημοσιογράφοι, διευθυντές σε νοσοκομεία, μέλη επιτροπών που κανονίζουν ποιοι θα πάρουν τους διαγωνισμούς, τραπεζικά στελέχη, εφοπλιστές, εκδότες κ.λπ, βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων.
Τις επόμενες ημέρες θα δουν το φως της δημοσιότητας υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
Η τρόικα ζητάει εδώ και τώρα αλλαγές και κάθαρση καθώς η δημόσια διοίκηση έχει εξελιχθεί σε μηχανή που αναπαράγει τη διαφθορά, με τα μέτρα που λαμβάνουν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις είτε είναι αντιφατικά είτε «χτυπούν» αποσπασματικά τα συμπτώματα, δίχως να θεραπεύουν το πρόβλημα.
Ετσι, η «παραοικονομία» που αναπτύσσεται επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες με 14 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο λαβύρινθος των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων περιπλέκει την κατάσταση δημιουργώντας «κανάλια» που συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου