“Διανύσαμε μεγάλο μέρος της διαδρομής, αλλά οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού”.
Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου στην έκθεσή του που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Στο κείμενο της έκθεσης θα υπάρχει η πρόβλεψη για ύφεση 4,5% και το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη, κάποια στιγμή το 2014, καθώς και η διαπίστωση ότι υπάρχει βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων μέσω του νέου προγράμματος στήριξης και τη δέσμευση των εταίρων μας για συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως θα σημειώνει ο Διοικητής, στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση, η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και το βασικό μήνυμα ανάκαμψης.
“Τώρα που το τέρμα της διαδρομής είναι ορατό θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών” αναφέρει η έκθεση.
Στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, η εκτίμηση είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να διογκώνεται και φέτος και ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρά αρνητικός στο -0,1%, ενώ θα παρατηρείται και σημαντική αύξηση των καθυστερούμενων δανείων, για τα οποία τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 έφθασαν στο 22,5% του συνόλου.
Σύμφωνα με την έκθεση, το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να ανακάμπτει, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 15 δισ.€. Η επιστροφή των καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστεί, όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά όμως μέσα στο 2014 το ΑΕΠ θα εμφανίσει θετικούς ρυθμούς μεταβολής, καθώς ξεκινούν κρίσιμα αναπτυξιακά έργα, συνεχίζονται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα.
Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι μέσα στο 2013 η ελληνική οικονομία θα έχει ανακτήσει το σύνολο της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009.
Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται και συστάσεις για την επιδίωξη ενός πιο εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου και την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των 18,3 δισ.€ του ΕΣΠΑ, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι αλλάζει η παραγωγική διάρθρωση της οικονομίας και εκσυγχρονίζεται ο δημόσιος τομέας.
Συστάσεις θα υπάρχουν και για το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο η βασική στόχευση θα πρέπει -σύμφωνα με την έκθεση- να είναι η θέσπιση των προϋποθέσεων για φορολογική δικαιοσύνη, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Διοικητής της ΤτΕ θα προτείνει τη μείωση της επιβάρυνσης στους πολίτες που αποτελούν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου