Ένας Αμερικανός Πρόεδρος στη δεύτερη και… τελευταία θητεία του, είναι ένας Πρόεδρος που μπορεί να γράψει Ιστορία, για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι… δεν έχει να χάσει τίποτα. Χωρίς την προοπτική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, δεν αισθάνεται την ανάγκη να κρατήσει ισορροπίες, να αναζητήσει συμβιβασμούς, να ξανασυζητήσει ή να ξανασκεφτεί μια απόφαση. Αισθάνεται περισσότερο ελεύθερος να είναι ο εαυτός του. Και, πολλές φορές, είναι…
Στη δεύτερη θητεία του, ο Ρόναλντ Ρίγκαν κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Μπιλ Κλίντον έζησε το σκάνδαλο Λουίνσκι. Ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος άφησε τη Lehman Brothers να χρεοκοπήσει, βυθίζοντας τον πλανήτη σε οικονομική δίνη, αντίστοιχη της δίνης ανασφάλειας που προκάλεσε η 11η Σεπτεμβρίου.
Στη δεύτερη δική του θητεία, ο Μπαράκ Ομπάμα κατάφερε ήδη να αποφύγουν οι ΗΠΑ τον “δημοσιονομικό γκρεμό”, προκάλεσε την επί της ουσίας διάσπαση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και φαίνεται ότι αποφάσισε να τα βάλει ακόμη και με το πανίσχυρο λόμπι των όπλων.
Με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία του δημοτικού σχολείου της πόλης Newtown στο Κονέκτικατ, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκρότησε Ειδική Επιτροπή υπό τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να υπάρξει εκτενής συζήτηση για το πως θα μπορούσε να προκύψει μια νέα νομοθεσία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Όσο κι αν… ενοχλείται το λόμπι των όπλων.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της Washington Post, η Επιτροπή Μπάιντεν επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το καλύτερο… ψάξιμο του παρελθόντος όποιου επιθυμεί να αγοράσει όπλο, εκτενείς ψυχολογικές έρευνες και βαριές ποινές για όσους κουβαλούν όπλα κοντά σε σχολεία ή τα δίνουν σε μικρότερα παιδιά της οικογένειας ή γνωστών τους.
Μέχρι σήμερα, καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα βάλει ευθέως με το λόμπι των όπλων, και όσες αλλαγές έγιναν στη νομοθεσία, ήταν επιδερμικές και δευτερεύουσας σημασίας. Δίπλα μάλιστα στη δεδηλωμένη πρόθεση του Μπαράκ Ομπάμα να κάνει ένα βήμα παραπέρα, θα πρέπει να προσθέσουμε και τις φιλοδοξίες του Τζο Μπάιντεν.
Ο Αντιπρόεδρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του “δημοσιονομικού γκρεμού”, και αν έχει αντίστοιχη παρεμβατικότητα στο θέμα της οπλοκατοχής, που επίσης αφορά τη μέση αμερικανική οικογένεια, θα μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις φιλοδοξίες του να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και να είναι εκείνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στην αναμέτρηση του 2016.
Ειδικά τώρα που η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει εξαιρετικά εύθραυστη υγεία, ώστε να διεκδικήσει το 2016 ό, τι της στέρησε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου