Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ποιοί… ονειρεύονται επιστροφή Παπαδήμου


Lukas-Papadimos
Η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου, και το ενδεχόμενο επιστροφής του στην κεντρική πολιτική ζωή, με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάθεση ρόλων, αποτελεί και πάλι αντικείμενο συζητήσεων στα πολιτικά παρασκήνια.

Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, που διορίστηκε στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από πρόταση του Γιάννου Παπαντωνίου, βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ανάγκης, όταν η χώρα φλέρταρε εναγωνίως με τον γκρεμό, μετά τις αυτοκαταστροφικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, στα τέλη του 2011.
Η θητεία του συζητείται ακόμη και αποτιμάται ποικιλοτρόπως, γιατί εκείνους τους δύσκολους μήνες, η χώρα δεν έκανε ουσιαστικά βήματα προόδου, αλλά μάλλον βάλτωσε περισσότερο, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούνιο να ξεκινήσει όχι από το μηδέν, αλλά από… πολύ πιο κάτω.
Οι συγκρίσεις άλλωστε της θητείας Παπαδήμου με τη σημερινή του Αντώνη Σαμαρά είναι εκκωφαντικές, και υπό προϋποθέσεις θα οδηγούσαν τον τεχνοκράτη πρώην τραπεζίτη σε οριστική απομάκρυνση από τα κοινά. Χωρίς… ψιθύρους και σκέψεις περί επαναδραστηριοποίησης.
Στην Ελλάδα της κρίσης ωστόσο, ο αποπροσανατολισμός εξακολουθεί να περισσεύει. Και το όνομα Παπαδήμου εξακολουθεί να παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, παρά τις αρνητικές φορτίσεις που τον συνοδεύουν. Φαίνεται άλλωστε αυτό από όσα δηλώνει σήμερα στα “Παραπολιτικά” ο στενός συνεργάτης του ίδιου αλλά και του Κώστα Σημίτη, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αφήνει ανοικτό υπό προϋποθέσεις ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Μια Ελλάδα που έμαθε ελάχιστα από την κρίση, και συνεχίζει να “φλερτάρει” με τα ίδια λάθη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου