Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία για απόκρυψη λογαριασμού στο Βέλγιο από τον Παπακωνσταντίνου


ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÓ 2011 ÐÁÐÁÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕ Ã
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καταγγέλλει τον Παπακωνσταντίνου για κατάθεση ψευδούς πόθεν έσχες, καθώς δεν συμπεριέλαβε τον λογαριασμό του στο Βέλγιο!

«Κατά την μελέτη των δημοσιευμένων δηλώσεων “Πόθεν έσχες” βουλευτών και υπουργών παρατηρείται το φαινόμενο διάφοροι πολιτικοί που διετέλεσαν στο παρελθόν και ευρωβουλευτές να μην έχουν δηλώσει τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο Βέλγιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ψευδούς δήλωσης είναι τα “Πόθεν Εσχες” του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στα οποία για την περίοδο 2009 και εντεύθεν δεν συμπεριέλαβε κανένα βελγικό τραπεζικό λογαριασμό, αν και διετέλεσε ευρωβουλευτής», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα Χρυσοβελώνη.
Αναλυτικά η ερώτησή της
«Όπως γνωρίζετε η χώρα μας έχει υπογράψει σύμβαση με το Βέλγιο για την πρόληψη της φοροδιαφυγής σε σχέση με τους φόρους επί του εισοδήματος, η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 3407/05.
Σύμφωνα δε με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τις αποταμιεύσεις κάθε χρόνο το βελγικό κράτος στέλνει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναλυτικούς καταλόγους με στοιχεία Ελλήνων καταθετών σε τράπεζες του Βελγίου. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει εκτός από ποσά και συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών.
Κατά την μελέτη των δημοσιευμένων δηλώσεων «Πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών παρατηρείται το φαινόμενο διάφοροι πολιτικοί που διετέλεσαν στο παρελθόν και ευρωβουλευτές να μην έχουν δηλώσει τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο Βέλγιο.
Το φαινόμενο αυτό υποτίμησης της κοινής γνώμης και εξευτελισμού της όλης διαδικασίας ελέγχου των «Πόθεν έσχες» φτάνει μέχρι του σημείου απόκρυψης ακόμη και εκείνων των λογαριασμών τους οποίους οι εν λόγω πολιτικοί άνοιξαν υποχρεωτικά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μισθοδοτούνται ως ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας ψευδούς δήλωσης είναι τα «Πόθεν έσχες» του τ. υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα οποία για την περίοδο 2009 και εντεύθεν δεν συμπεριέλαβε κανένα βελγικό τραπεζικό λογαριασμό, αν και διετέλεσε ευρωβουλευτής. Επειδή η μη διερεύνηση τέτοιων σοβαρότατων υποθέσεων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ ισοδυναμεί με συγκάλυψη, ερωτάσθε:
- Γιατί δεν προχωρήσατε σε διασταύρωση όλων των τραπεζικών στοιχείων που σας έχει στείλει το Βέλγιο με την λίστα πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, των οποίων τις τραπεζικές συναλλαγές ήσασταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να ελέγχετε με βάση το σχετικό νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας εδώ και χρόνια;
- Εχετε αποστείλει, έστω και καθυστερημένα, τα σχετικά στοιχεία από την βελγική λίστα καταθετών στην αρμόδια Επιτροπή ελέγχου «Πόθεν έσχες» της Βουλής; Αν όχι, ποτέ θα το πράξετε ξεκινώντας με τον κ. Παπακωνσταντίνου;
- Εχει γίνει ποτέ φορολογικός έλεγχος για οποιαδήποτε από τα προαναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την εφαρμογή του Ν. 3407/05; Αν όχι, γιατί;
- Σκοπεύετε να συνδράμετε τη Βουλή στο έργο της προχωρώντας αμέσως, με την βοήθεια του βελγικού δημοσίου, στην συλλογή στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ουσιαστικό επανέλεγχο των «Πόθεν έσχες» περιόδου 1974 –2012 για τους εν λόγω πολιτικούς, όπως προβλέπει ο νόμος 4065/12;
- Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε πρόνοιες υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτή του άρθρου 25 του Ν. 3407/05 για την ανταλλαγή πληροφοριών με το Βελγικό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρείτε και άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως απέκρυψαν οι παραπάνω πολιτικοί;
- Θα παραπέμψετε τελικά τις υποθέσεις αυτών των πολιτικών (μερικοί εκ των οποίων φέρονται να εμπλέκονται και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) στη Δικαιοσύνη ή θα αποδεχθείτε την ποινική ευθύνη της συγκάλυψης τους;».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου