Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Χωρίς φως, νερό και ρεύμα τα ΑΕΙ - Απειλούν με λουκέτο οι Πρυτάνεις


Στο μηδέν καταγγέλλουν ότι βρίσκονται οι λογαριασμοί των ΑΕΙ οι Πρυτάνεις. Τη δεινή οικονομική κατάσταση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περιγράφει το συντονιστικό όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ το οποίο συνεδριάζει σήμερα για να λάβει αποφάσεις που θα αφορούν στην ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και τα θέματα εφαρμογής τουνέου Νόμο - Πλαίσιου.  

Ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλπάνηςπροειδοποίησε ότι «τα Πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν καθημερινές ανάγκες των μελών τους, όπως το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο» ενώ πρόσθεσε ότι «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε όρθια τα Πανεπιστήμια».

«Περιμένουμε ακόμη το 25% της χρηματοδότησης μας. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ποσά θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, εάν δοθούν θα είναι ποσά που θα καλύψουν ανάγκες που θα έχουν ήδη συσσωρευτεί. Το επόμενο τρίμηνο δεν ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.
«Με την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση μας και το "κούρεμα" από το PSI τα πανεπιστήμια έχουν φτάσει να μην έχουν τίποτα στα ταμεία τους» είπε ο κ. Αλμπάνης. «Θα αναγκαστούν να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο, η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που δεν κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, ο κ. Αλμπάνης σχολίασε: «Εχουμε δει χιλιάδες τροπολογίες να κατατίθενται και για μικρότερους πληθυσμούς από ότι τα Πανεπιστήμια». Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι η τροπολογία ανεστάλη από συγκεκριμένους κύκλους της κυβέρνησης και όταν ρωτήθηκε σε ποιον αναφέρεται συγκεκριμένα, είπε: «Θα απαντήσω ευθέως, την κυρία Διαμαντοπούλου».

Σχετικά με τον Νόμο- Πλαίσιο ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα που έχει προβλήματα εφαρμογής», ενώ για τη διεύρυνση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας,πρόσθεσε ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν μεγάλα προβλήματα όσο τα Πανεπιστήμια και ότι του προκαλεί εντύπωση το ότι επελέγησαν άτομα που δεν είναι καν στο προεδρείο της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ. Να σημειωθεί ότι μπήκαν στην επιτροπή πρόεδροι Ιδρυμάτων στα οποία εφαρμόστηκε ο Νόμος και εξελέγησαν Συμβούλια Διοίκησης.
 
Πηγή: Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου