Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Υπουργός 18 ημερών με δικό του τηλέφωνο, προτάσεις και... μακροχρόνιο όραμα


Mόνιμη ηγεσία στο υπουργείο Παιδείαςανεξάρτητη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και έγκαιρη παράδοση των βιβλίων της επόμενης χρονιάς στα σχολεία όλης της χώρας. Δεν πρόκειται για το σύστημα Παιδείας σε κάποια από τις σκανδιναβικές χώρες αλλά για προτάσεις και δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας, Γιώργου Μπαμπινιώτη.    


Αν και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του κρίσιμου υπουργείου Παιδείας μόλις πριν 18 ημέρες, το έργο του μπορεί να χαρακτηριστεί ήδη «πλούσιο», τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, προτάσεων και στόχων.    

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης φαίνεται πως μπήκε δυναμικά στο ρόλο του υπουργού, όπως άλλωστε ταιριάζει απόλυτα στην πολύπλευρη προσωπικότητά του. Αν και η θητεία του αναμένεται εκ των πραγμάτων να είναι βραχυπρόθεσμη,  ο ίδιος φάνηκε από την πρώτη σχεδόν ημέρα αποφασισμένος να φέρει τα πανω κάτω στο σύστημα Παδείας, με αλλαγές κυρίως στην υλικοτεχνική δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.    

Ο αέρας αλλαγής στο υπουργείο Παιδείας φάνηκε από τις πρώτες ημέρες. Ο κ. Μπαμπινιώτης έχοντας ζήσει από κοντά τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος πρότεινε την τοποθέτηση ενός μόνιμου υπουργού Παιδείας. «Στο υπουργείο Παιδείας πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που να ξέρει τα θέματα, στηριζόμενος όμως από την όποια κυβέρνηση θα υπάρχει», υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας  και αμέσως οι κακές γλώσσες σχολίασαν ότι η υπουργική θέση «γλύκανε» τον κ. Μπαμπινιώτη.   

Από την πρώτη στιγμή, στις προτεραιότητες του υπουργού Παιδείας βρέθηκαν η νέα μορφή που θα πρέπει να έχει το Λύκειο, η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και η διόρθωση των κακώς κειμένων στο χώρο της Παιδείας.    

Ωστόσο, ο στόχος του κ. Μπαμπινιώτη για ένα «νέο Λύκειο που θα αποκαταστήσει το μορφωτικό του ρόλο και θα το αποσπάσει από τον φροντιστηριακό και απαξιωμένο χαρακτήρα του ώστε να γυρίσουν οι μαθητές στο σχολείο και να ανέβει ο δάσκαλος» θα παραμείνει... όνειρο απατηλό.    

Ενώ, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση των αλλαγών για το νέο σύστημα εισαγωγής τω μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είχε ανοίξει, μία εμπλοκή της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας άλλαξε τα σχέδια του πρώην Πρύτανη.    

Το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήριζε το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο «ώριμο νομοθέτημα, στο οποίο συνέκλιναν τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο» ενώ λίγες ώρες αργότερα μέσω συνεργατών του διεμήνυσε ότι το νομοσχέδιο «παγώνει» τελικά και  η υλοποίησή του μετατίθεται στην επόμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές της α΄ Λυκείου να παραμένουν κυριολεκτικά στον... αέρα.   

Μπορεί το όραμά του για το νέο Λύκειο να μην είχε αισία κατάληξη, στις επιτυχίες όμως που θα του «χρεωθούν» ως υπουργό Παιδείας θα είναι αναμφίβολα η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεωνκαι η έγκαιρη παράδοση των βιβλίων της επόμενης σχολικής χρονιάς.   

Μπορεί οι πληροφορίες που υπήρχαν όσο στο τιμόνι του υπουργείου Παιδείας βρισκόταν η Άννα Διαμαντοπούλου να ανέφεραν ότι οι πανελλήνιες κινδυνεύουν να τιναχθούν στον «αέρα» εξαιτίας της καθυστερημένης τύπωσης των τετραδίων, ο κ. Μπαμπινιώτης έσπευσε να βάλει τα πραγματα στη θέση τους. 

Έτσι, με δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 30 Απριλίου θα είναι έτοιμα τα τετράδια ώστε να διεξαχθούν ομαλά  οι πανελλαδικές εξετάσεις, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως το συνολικό κόστος θα φτάσει περίπου τα 156.000 ευρώ.   
Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο στόχος που έθεσε για την ημερομηνία παράδοσης των βιβλίων στα σχολεία. 

Τι κι αν οι μαθητές έλαβαν τα Χριστούγεννα τα βιβλία της τρέχουσας χρονιάς; Τι κι αν υπάρχουν ακόμα βασικές ελλεψεις σε σχολεία της Αθήνας και οι καθηγητές μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους τα σχολικά εγχειρίδια;     

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της έκδοσης των διδακτικών βιβλίων, που βρέθηκε επί μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων ανακοίνωσε ότι στις 4 Μαΐου αρχίζει η εκτύπωσή τους, ώστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να βρίσκονται στα σχολεία για την δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα.   

«Έχοντας τρομοκρατηθεί απ΄αυτό που συνέβη κατά το τρέχον σχολικό έτος προσωπικά ρώτησα 76 φορές πότε θα είναι έτοιμα τα βιβλία. Οι διαβεβαιώσεις που έλαβα είναι, ότι τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και Λυκείου θα είναι στα σχολεία στις 10 Ιουλίου και για τα Δημοτικά το αργότερο στις 20 Αυγούστου», είπε ο υπουργός Παιδείας, με μεγάλη δόση αυτοκριτικής.   

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, το χαρτί για την εκτύπωση των βιβλίων θα είναι στον "ΔΙΟΦΑΝΤΟ" στις 3 Μαΐου, ενώ έχει ανατεθεί ήδη για εκτύπωση το 60% των τίτλων, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει ο διαγωνισμός για την εκτύπωση του υπόλοιπου 40% των βιβλίων.    

Στα plus της υπουργικής του πορείας περιλαμβάνεται αναμφίβολα το γεγονός ότι επιλέγει να μιλάει από το δικό του τηλέφωνο, χωρίς να χρεώνει στο υπουργείο τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να μην λαμβάνει τον μισθό που του αναλογεί.      

Αν και ο νέος υπουργός Παιδείας ξεκάθαρισε από την πρώτη ημέρα ότι δεν έχει πολιτικές βλέψεις, οι δηλώσεις του έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν από επικριτές του ως προεκλογικές εξαγγελίες. Εξάλλου, ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες ημέρες ένα μοντέλο «Μόντι» για την Ελλάδα με την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε υπουργικές θέσεις την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας και μετά τις εκλογές στην οποία θα έχουν θέσεις και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου