Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ποια μέτρα «διορθωτικού» χαρακτήρα θα εξαγγείλει η ΝΔ

Σειρά μέτρων και παρεμβάσεων «διορθωτικού» χαρακτήρα στα μέτρα κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο και πλήττουν αποκλειστικά τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα εξαγγείλει η ΝΔ.
 

Όπως σημειώνουν στελέχη του κεντρικού επιτελείου της ΝΔ πρόκειται για παρεμβάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο πόδι και τα οποία ουδέποτε ζητήθηκαν από την τρόικα.

«Απλά ήταν η εύκολη λύση». Έτσι η ΝΔ υπόσχεται π.χ. ,να καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα από το 2013 ,να μειώσει τον ΦΠΑ προτείνοντας παράλληλα «ισοδύναμα» μέτρα που θα εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους για το κράτους πόρους.

Έτσι η ΝΔ θα περιλάβει στο πρόγραμμα της τα εξής:


- Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (χαράτσι) και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

- Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και σε αγροτικές εκτάσεις με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

- Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

- Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19%. 

Μείωση του συντελεστή για όλες της επιχειρήσεις στο 15%.

- Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες -για οποιαδήποτε κατοικία- για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

- Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

- Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών.

- Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

- Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

- Πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

- Καθολική καθιέρωση (από 1/1/2013 δια μέσου συμβολαιογράφων) της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας -για πρώτη φορά- ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου. Οι πολίτες θα κλιθούν να δηλώσουν και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

-Συζητείται επίσης το μέτρο της.. άφεσης αμαρτιών για όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κάποια ποσά από το πόθεν έσχες τους.Με στόχο να βγουν μεγάλα ποσά που εκτιμάται ότι βρίσκονται στα σεντούκια αυτά θα μπορούν με νομοθετική παρέμβαση να νομιμοποιηθούν με επιβάρυνση της τάξης του 5%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου