Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν προγράμματα σε internet για κατέβασμα - 6 sites με ασφάλεια

Σήμερα θα αναφέρω μια λίστα με 6 γνωστές ιστοσελίδες internet όπου θα βρείτε  δωρεάν προγράμματα για κατέβασμα. Θα πούμε δυο λόγια για κάθε site, και τέλος θα αναφέρουμε την διαφορά μεταξύ freewareshareware, δωρεάν και ανοιχτού κώδικα(open source), trial και...adware προγράμματα. Δε θα μιλήσουμε για τοκακόβουλο ή ψεύτικο λογισμικό Που μπορούν να σας πασάρουν.


Οι σελίδες όπου θα βρείτε και δωρεάν προγράμματα στο internet είναι:
  • Download.com
  • Softpedia
  • Tucows
  • alternativeto
  • Filehippo
  • majorgeeks


Επειδή δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν διότι δεν τον εμπιστευόμαστε έτσι και με οτιδήποτε κατεβάσετε από το internet[προγράμματα, Video, φωτογραφίες,...] καλό είναι να ελέγχονται κάθε φορά με σοβαρό antivirus και anti-spyware(anti-malware] προγράμματα.

Επίσης απαιτείται εγρήγορση κατά τη διάρκεια εγκατάστασης ενός προγράμματος για να μη σας βάλουν τίποτα επιπλέον προγράμματα και toolbars που δεν χρειάζεστε ενδεχομένως.

Download.com από τη CNET. Προγράμματα για Windows, Mac και web apps, mobile apps[εφαρμογές για κινητά]


Πολύ καλό site το Download.com για να κατεβάσουμε  δωρεάν προγράμματα. Πρέπει να γράφει τη λέξη free σκέτη. Καλό είναι, να ψάχνουμε προγράμματα με πολλά κόκκινα αστέρια ΚΑΙ μπλε. Τα κόκκινα τα δίνει το download.com ΑΝ το έχει αξιολογήσει ο editor Το πρόγραμμα και τα μπλε οι σχολιαστές από κάτω. Διαβάστε την
  1. αξιολόγηση του editor
  2. την περιγραφή του κατασκευαστή του προγράμματος
  3. τα σχόλια, θετικά και αρνητικά
Αυτοί κατά δήλωση τους στο cnet ελέγχουν γερά τα προγράμματα μην τυχόν είναι μολυσμένα κλπ. Είναι πασίγνωστο site.

Όπως είπα νωρίτερα, δυστυχώς κατά την εγκατάσταση χρειάζεται εγρήγορση. διαβάζετε τι λέει, ανοίξτε λεξικό στην ανάγκη.

Softpedia. Προγράμματα για Windows, Linux, Mac, mobile και scripts



Πολύ καλό site αποδεικνύεται επίσης το Softpedia. Λένε ότι ελέγχουν τα προγράμματα. Έχω την εντύπωση ότι ξεκίνησε από τη Ρουμανία αλλά τώρα είναι international η αποδοχή[μην ξεχνάμε ότι το διάσημο antivirus AVG είναι τσέχικο].

Έχει και ειδήσεις τεχνολογικές όπως το cnet.

Tucows με προγράμματα για windows, linux, mac, web apps, mobile aps και...βίντεο τεχνολογικά παρακαλώ

Πρέπει να είναι το παλιότερο από τα Site για download που αναφέρω το Tucows. Πολύ γνωστό. Η Yahoo Downloads χρησιμοποιεί ουσιαστικά Tucows. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων δεν γίνεται με αστέρια αλλά με αγελάδες[φαντάζομαι κατεβάζουν γάλα αυτές].

alternative to

Γράψαμε για το alternativeto, ιστοσελίδα όπου θα βρείτε για κατέβασμα εναλλακτικά Προγράμματα που κάνουν την ίδια δουλειά με ορισμένο πρόγραμμα, Πχ ακριβό. Ενδιαφέρουσα περίπτωση με software για windows, linux, mac και εφαρμογές για iphone, android και windows κινητά.

filehippo


Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση το γνωστό filehippo για κατέβασμα τελευταίας έκδοσης προγράμματος ή πα παλαιότερες του εκδόσεις στο δωρεάν πρόγραμμα. Ως γνωστόν, δεν είναι πάντα προς το καλύτερο η αναβάθμιση ενός προγράμματος[αν εξαιρέσουμε μπαλώματα σε προβλήματα ασφαλείας που προκύπτουν σε περιηγητές, λειτουργικά συστήματα, flash, adobe reader, word Κλπ οπότε ήμαστε αναγκασμένοι για update].

Γράψαμε για το πρόγραμμα update checker που προσφέρει το filehippo ώστε να μας κρατά ενήμερους, με όσα προγράμματα διαθέτει, στις τελευταίες εκδόσεις.
 Και το Cnet, by the way, έχει ένα τέτοιο...ονόματι tech tracker Με σαφώς μεγαλύτερη γκάμα προγραμμάτων που όμως τελευταία έφαγε κράξιμο από τους παραγωγούς Freeware λογισμικού και ίσως και ανοιχτού κώδικα διότι προσπαθεί να χώσει στη ζούλα ένα Toolbar, email κάτι τέτοιο. Είναι δική σας επιλογή απλώς αν δε γουστάρετε αποεπιλέξτε κατά την εγκατάσταση.

major geeks


..."Boutique" site, 2 φίλων όπως λέει η wikipedia και οι ιδιοκτήτες το Majorgeeks. Τα προγράμματα προς κατέβασμα είναι λέει Handpicked, διαλεγμένα ένα ένα και τριπλοελέγχονται. Δεν το δοκίμασα ακόμα...

freeware/shareware/trial/adware/malware προγράμματα



Γύρω στο 1980 ο Bob Wallace έφτιαξε ένα πρόγραμμα, κάποιο PC_Write και αποφάσησε να το χαρακτηρήσει ως "shareware". Η πρακτικ΄γ βλέπετε τότε ήταν να μοιράζονται τα προγράμματα δωρεάν. Αργότερα, δειλά δειλά κάποιοι προγραμματιστές άρχισαν να ζητούν μικροποσά για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

 Και αργότερα, στην εποχή των εταιριών πλέον, έμεινε το όνομα shareware ως πρακτική marketing του software, δηλαδή, κατεβάζεις τοι shareware,  σου δίνει μια δοκιμαστική περίοδο ώστε αν σου αρέσει να αγοράσεις τελικά το πρόγραμμα και μετά ή σταματά να λειτουργεί ή απλώς λειτουργεί περιορισμένα. Trialware=shareware βασικά. Malware είναι μολυσμένο επιτούτου λογισμικό για μάλλον κακό σκοπό και adware είναι το δωρεάν πρόγραμμα που σου δείχνει όμως διαφημίσεις και ίσως, πιθανά, παρακολουθεί έμμεσα συνήθειες για χρήση σε marketing.
Εσείς θα μας δώσετε μια ιδέα ποια site χρησιμοποιείτε για κατέβασμα προγραμμάτων, περιμένω σχόλια, είναι ανοιχτά και δηημοσιεύονται και απαντώνται όπως ξέρουν οι φίλοι και φίλες τουblog sotostips...


http://www.sotostips.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου