Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί προτείνουν… ευρω-δραχμή


Ένα κράτος που έχει δομηθεί με τη σιδηρά πειθαρχία, την ιεραρχία και τις πολυσύνθετες διακλαδώσεις της σύγχρονης Γερμανίας, εκπέμπει μηνύματα για τις πραγματικές εθνικές προτεραιότητες και προθέσεις, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αλλά κυρίως πραγματικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και αποκτά πρόσθετη σημασία η πρόταση την οποία διατύπωσε ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μάριο Όχοφεν για την κυκλοφορία στην Ελλάδα εθνικού νομίσματος, παράλληλα με το κοινό νόμισμα του ευρώ. Μια… ευρώ-δραχμή.
Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η πάντοτε καλά πληροφορημένη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», και έχει το εξής περιεχόμενο: Η Ελλάδα θα επαναφέρει προσωρινά τη δραχμή, εκ παραλλήλου με το ευρώ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική και μετρήσιμη βελτίωση στους δείκτες ανάπτυξης, καθώς και στην εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής.
Η πρόταση Όχοφεν προβλέπει ότι η εσωτερική οικονομία, δηλαδή η πληρωμή μισθών, συντάξεων και η καταβολή ενοικίων, θα «τρέχει» με νόμισμα δραχμής, ενώ οι συναλλαγές της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους της, θα πραγματοποιούνται σε ευρώ. Οι καταθέσεις, εφόσον δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα εξακολουθήσουν να είναι σε ευρώ, ενώ η ισοτιμία των δυο νομισμάτων θα ήταν απόλυτα σταθερή, για μια μεταβατική περίοδο δυο μηνών, με πρόθεση να οδηγηθούμε σε υποτίμηση της δραχμής, σε ποσοστό 2% ανά μήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου