Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο – Δισεκατομμύρια οι μειώσεις που ψηφίζονται άμεσα

Χιλιάδες θα είναι και πάλι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που θα δουν τη μισθοδοσία του Απριλίου και δεν θα ... αναγνωρίζουν το μισθό τους. Τότε θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του δημοσίου για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς.
 

Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο. Ουσιαστικά δηλαδή οι επόμενες τρεις μισθοδοσίες θα είναι αρκετά πιο μειωμένες.

Αυτά, αλλά και οι μειώσεις συντάξεων μαζί με τις περικοπές παντού, σε όλα τα υπουργεία προβλέπονται στο νομοσχέδιο που επιβλήθηκε για την υπογραφή της νέας συμφωνίας και περνάει από τη Βουλή άμεσα.

Μεγάλες είναι οι αλλαγές που προβλέπει στον χάρτη του Δημοσίου καθώς αρχίζουν η μια μετά την άλλη οι συγχωνεύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την εφεδρεία και στη συνέχεια την απόλυση των υπαλλήλων με στόχο την απόλυση φέτος 15.000 ατόμων.

Ποιοι είναι οι οργανισμοί:

Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κτλ

Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο: 

200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας

129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών

66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του δημοσίου

537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης

205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων

400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων

576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται:

Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.

Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη

Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τουςhttp://www.newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου