Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έρχεται… Μνημόνιο ΙΙΙ


Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι υπόλοιποι βασικοί πρωταγωνιστές του θρίλερ που εκτυλίχτηκε στις Βρυξέλλες, δεν έκρυψαν τη σωματική, πέραν της ψυχικής κόπωσης που υπέστησαν από την όλη διαδικασία. Φαίνεται ωστόσο ότι ακόμη και μετά την οριστική απόφαση του Eurogroup για πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το μέλλον παραμένει εξαιρετικά άδηλο. Έως… χλωμό.

Οι Financial Times, που χθες είχαν αποκαλύψει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Γερμανίας να οδηγήσει την Ελλάδα σε… εθελοντική έξοδο από την ευρωζώνη, επανέρχονται σήμερα, προβλέποντας ότι το Μνημόνιο ΙΙ δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από τη βαθιά κρίση την οποία διέρχεται σήμερα, και θα απαιτήσει ένα… Μνημόνιο ΙΙΙ.
Η παραπάνω… ωδή στον φαύλο κύκλο, εξηγείται, σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα, στη βάση των συμπερασμάτων εμπιστευτικής έκθεσης που συντάχθηκε και παραδόθηκε χθες στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος το 2020 είναι πιθανό να φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη του 160% του ΑΕΠ, από τη στιγμή που τα μέτρα τα οποία προβλέπονται από το Μνημόνιο ΙΙ είναι ελλειμματικά, αλλά και σε συνδυασμό με την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να τα υλοποιήσει, όπως έχει δεσμευτεί.
Η εκτίμηση των FT είναι ότι από τη στιγμή που μια τέτοια πρόβλεψη λάβει σάρκα και οστά, η ευρωζώνη θα υποχρεωθεί στη συγκρότηση ενός ακόμη πακέτου ογκώδους οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο σχηματικά περιγράφεται ως Μνημόνιο ΙΙ, προκειμένου να αποφευχθεί σε μέλλοντα χρόνο η χρεοκοπία της Αθήνας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου