Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων από την ΕΕΤΤ(ταχύτητα σύνδεσης, adsl meter)

Με το online "Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων" (ΣΑΠΕΣ), της ΕΕΤΤ, οι χρήστες ADSL internet μπορούν να αξιολογήσουν την ταχύτητα σύνδεσης[σαν adsl meter] και άλλες παραμέτρους στην  ποιότητα σύνδεσηςτους. Οι online μετρήσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν άμεσα από εγγεγραμμένους ή μη χρήστες. Αν εγγραφείτε, δηλώνοντας τη διεύθυνση σας κι άλλα στοιχεία τότε μπορεί:

  1. Να αποκτήσετε ένα βολικό ιστορικό με τις τυχόν εναλλαγές στην ποιότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σας, να ξέρετε τη σας πούλησαν δηλαδή
  2. Να συνεισφέρετε έτσι και στα συγκεντρωτικά στοιχεία για την Ελλάδα όσον αφορά τη συνολική εικόνα παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας
Το ΕΕΤΤ είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μια Ανεξάρτητη Αρχή η οποία αποτελεί τον Εθνικό Ρυθμιστή που ελέγχει, ρυθμίζει και εποπτεύει:
  • την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών
  • την ταχυδρομική αγορά
Η ΕΕΤΤ παίζει και ρόλο μιας Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αγορές αυτές.


Πως μετρώ την ταχύτητα σύνδεσης ADSL και άλλες παραμέτρους της ποιότητας σύνδεσης 


Με τη σελίδα Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων από την ΕΕΤΤ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια web εφαρμογή που απλώς την τρέχετε πατόντας ένα κουμπί μέσω του περιηγητή σας. Αρκει η java(που είναι κάτι διαφορετικό από javascript) Να είναι ενεργοποιημένη στον περιηγητή. Αν δεν ξέρετε για τη πράμα μιλώ μην ανυσηχείτε, θα είναι ενεργοποιημένη. Αν δεν έχετε την τελευταία έκδοση μπορεί να σας ζητήσει εγκατάσταση από την Oracle.

Οι μετρήσεις αφορούν
  1. Ταχύτητα Λήψης
  2. Ταχύτητα Αποστολής
  3. Απώλεια Πακέτων
  4. Χρόνος Απόκρισης
  5. Χρον. Διακύμανση*.
Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους αυτούς όπως επίσης και έναν υπερβολικά αναλυτικό οδηγό χρήσης της εφαρμογής NDT που εξετάζουμε εδώ.

Κλικ λοιπόν στο "νέα μέτρηση", ένα μπλε κουμπί πάνω δεξιά στη σελίδα που δίνω, δώστε άδεια στην εφαρμογή NDT (Network Diagnostic Tool) να τρέξει(στο μήνυμα που θα εμφανιστεί) περιμένετε μισό έως 1 λεπτό και ιδού η μέτρηση ταχύτητας και άλλων παραμέτρων ποιότητας σύνδεσης internet:

ΕΕΤΤ, Network-Diagnostic-Tool για μέτρηση ποιότητας σύνδεσης ADSL



Αν κάνετε κλικ στο κουμπί χάρτης θα πάρετε αρχικά το μήνυμα:

"Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας της εφαρμογής, τα συγκεντρωτικά στατιστικά ανά περιοχή δε θα είναι διαθέσιμα. Εστιάστε, στην περιοχή ενδιαφέροντος, για να δείτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνδέσεων εγγεγραμμένων χρηστών."

Η εστίαση σε online χάρτες ως γνωστόν πραγματοποιείται είτε με διπλά επαναλαμβανόμενα αριστερά κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος ή πατώντας το + όσες φορές απαιτείται και σέρνοντας το χάρτη με το ποντίκι(έχοντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού) προς τα εκεί που μας ενδιαφέρει.

Εστίαση λοιπόν στο χάρτη για τα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνδέσεων εγγεγραμμένων χρηστών στο  Σύστημα Αποτίμησης Ποιότητας Ευρυζωνικών Συνδέσεων και τελικά κλικ στο περίεργο ροζ πράμα:
Χάρτης ποιότητας σύνδεσης ADSL από ΕΕΤΤ


 *Σημείωση για τον όρο διακύμανση(variability): Η διακύμανση ή διασπορά μίας τυχαίας μεταβλητής  δηλώνει πόσο συγκεντρωμένες γύρω από τη μέση τιμή είναι οι τιμές της τυχαίας μεταβλητής. Δες και Standard deviation και το "διάγραμμα καμπάνα".



http://www.sotostips.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου