Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Reuters: Πιθανόν το Νοέμβριο η πτώχευση της Ελλάδας

«Επί δύο χρόνια η ευρωζώνη πάσχισε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ώρες συζητήσεων τα οποία όμως δεν είχαν σχεδόν καμία επιτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές» αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Reuters το οποίο δημοσιεύτηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι υπό άλλες συνθήκες η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρίσκεται εκτός δημοσιονομικών στόχων θα είχε προκαλέσει τη διακοπή της δανειοδότησης από τους δανειστές της. Όμως όπως τουλάχιστον εκτιμά το Reuters η Γαλλία και η Γερμανία, οι κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την πτώχευση που θα προκαλούσε αναμφίβολα η διακοπή της χρηματοδότησης.

Ωστόσο τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη (έβδομη) δόση του δανείου «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει» αναφέρει το Reuters.

Εως τότε οι χώρες του ευρώ ίσως έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια από το EFSF (μέσω της αύξησης της κεφαλαιακής βάσης) κάτι που θα θωρακίσει επαρκώς τις τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας. Αυτό πιθανόν να αποφασιστεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο eurogroup στις Κάνες της Γαλλίας. «Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί (η πτώχευση) από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δηλώνει στο πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.

Η έλευση του ιταλού Μάριο Ντράγκι στη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτιμάται και από άλλους αναλυτές ως προαναγγελία μιας πιο σκληρής στάσης της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας. «Η απόφαση αυτή θα ληφθεί μέχρι τότε εφόσον ο ιδιωτικός τομέας έχει απαλλαχθεί από αρκετά μεγάλο μέρος του κόστους που επιβάλλεται στους πιστωτές από το δεύτερο πακέτο βοήθειας της 21ης Ιουλίου» αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου