Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στις 16/11 η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή ΠΓΔΜ κατά Ελλάδας-Τρία σενάρια μελετούν οι Σκοπιανοί


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Σκοπίων, Dnevnik.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σκοπιανή κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια με τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου:


- Σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι «εξισορροπημένη», τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, θα χρησιμοποιήσει τα μέρη εκείνα της απόφασης που ευνοούν τη χώρα και θα αναλάβει διπλωματική εκστρατεία, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να είναι «εξισορροπημένη», δηλαδή σ' αυτήν να αναφέρεται ότι «και οι δύο χώρες παραβίασαν την Ενδιάμεση Συμφωνία».

- Σε περίπτωση που η ετυμηγορία του ΔΔΧ είναι «θετική» για την ΠΓΔΜ, δηλαδή αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, τότε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτίθεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερώσει για την απόφαση και θα ζητήσει από αυτό να μην επιτρέπεται στο μέλλον η παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

- Σε περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου είναι «αρνητική» για την ΠΓΔΜ, δηλαδή αν απορριφθεί η προσφυγή, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «προτίθεται να ενεργεί στο μέλλον βάσει των συμφερόντων της χώρας, χωρίς όμως να καταγγείλει την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου 2008 τα Σκόπια κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενα παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω της αντίρρησης της Ελλάδος στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.

Το Διεθνές Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη, τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες, καθώς και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου