Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στις αρχές Δεκεμβρίου τα πρώτα αποτελέσματα απο τις γεωτρήσεις

Αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις που γίνονται στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας κυρία Πραξούλα Κυριάκου, η οποία σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κανονικά. Τα δείγματα, σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσταλούν για ανάλυση στο Χιούστον του Τέξας. Το τρυπάνι έχει ήδη φθάσει σε βάθος 1.000 μέτρων από τον βυθό της θάλασσας και αναμένεται σε λίγες ημέρες να φθάσει τα 4.000 μέτρα.


Η υπουργός επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις τις αμερικανικής εταιρίας Noble που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις ότι δεν υπήρξαν έως τώρα παρενοχλήσεις
από πλευράς Τουρκίας όσον αφορά το σκέλος των γεωτρήσεων και την συνέχιση των εργασιών στην πλατφόρμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέίς συνεχίζει την πορεία του και μάλιστα εντός κυπριακών οικοπέδων και αναμένεται ότι θα ακολουθήσει και νέα πορεία για έρευνες βάσει των συντεταγμένων οδηγιών που έχει λάβει από την Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).


Στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους και δύο τουρκικά υποβρύχια, το ένα μάλιστα κινήθηκε ανατολικά της Πάφου.
Επίσης έκαναν την εμφάνισή τους και δύο νορβηγικά πλοία τα οποία, όπως δηλώθηκε, θα διενεργήσουν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Το ένα απ΄ αυτά με την ονομασία «Thor Beamer» κινείται νότια του Καστελόριζου (σε διεθνή ύδατα) και δυτικά της Πάφου, ενδεχομένως μέσα σε κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου