Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

«Πρωθυπουργέ, θέλουμε εκλογές»




Με κινούμενη άμμο μοιάζουν οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα, καθώς οι διεργασίες για την επόμενη μέρα όχι απλώς συνεχίζονται, μετά την υπερψήφιση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του τέλους για τα ακίνητα, αλλά και εντείνονται.



Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της Real news, περίπου 14 έως τώρα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φέρονται αποφασισμένοι, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την τρόικα και η χώρα αποφύγει έστω και προσωρινά τη χρεωκοπία, να ζητήσουν εκλογές μέσω κειμένου με υπογραφές.


Ήδη εξετάζεται και ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία, αν δηλαδή θα είναι μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (ή οποιασδήποτε παραλλαγής της επιτευχθεί) ή, απλώς, μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης.


Η ανάληψη της πρωτοβουλίας μετά την 6η δόση, μάλιστα, αρχίζει τις τελευταίες ημέρες να κερδίζει έδαφος καθώς όπως αναφέρουν οι πρωταγωνιστές της όσο περνά ο χρόνος τόσο η κατάσταση καθίσταται ανεξέλεγκτη και η χρεωκοπία όλο και περισσότερο πιθανή.


Με στόχο την ηγεσία


Οι βουλευτές που συζητούν για την πρωτοβουλία αυτή έχουν στην πλειοψηφία τους ως πραγματικό στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ή εθνικής ανάγκης αλλά και την πρόκληση εσωκομματικών εξελίξεων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε όπως εκτιμούν σε απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που, όπως εκτιμούν, θα συμπαρασύρει αργότερα ή γρηγορότερα και τον Αντώνη Σαμαρά, οδηγώντας στην απαρχή ανασύνθεσης του σκηνικού. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Real News, οι 14 βουλευτές δεν είναι μόνο της λεγόμενης βενιζελικής ομάδας , αλλά ανήκουν σε όλο το εσωκομματικό γεωγραφικό φάσμα είναι ακόμη και δυσαρεστημένοι από τον παπανδρεϊκό χώρο.


Άλλωστε, κάποιοι εξ΄ αυτών έχουν ζητήσει πριν από αρκετό καιρό κυβέρνηση εθνικής ενότητας κρούοντας στον πρωθυπουργό εγκαίρως το καμπανάκι, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν πρωτοστατήσει όλο το τελευταίο διάστημα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.


Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως όπως και οι κορυφαίοι δελφίνοι, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα.


Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να οδηγήσει τον τόπο σε πρόωρες εκλογές παρά μόνον αν ανατραπεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ούτε πρόκειται να κάνει κινήσεις προς την αντιπολίτευση, ιδίως από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκλείει οποιαδήποτε κεντρική συνεννόηση.


Τις όποιες πρωτοβουλίες άλλωστε, προγραμματίζει να τις αναλάβει μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού εφόσον έως τότε δεν εξαναγκαστεί σε εξελίξεις και δεν έχει οδηγηθεί η χώρα σε χρεωκοπία και αναλόγως των εξελίξεων με το πρόβλημα του χρέους της χώρας.


Αν υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι απολύτως ρευστά, καθώς και στην κυβέρνηση ομολογούν πλέον, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις πως δεν επαρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.


Αν επιτευχθεί το κούρεμα σε επίπεδο 50%, όπως προωθείται στο περιθώριο, θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αν όχι αμέσως το πιθανότερο στις αρχές του έτους.


Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, εκτιμούν πως με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 ης Ιουλίου, θέμα εκλογών θα θέσουν και κορυφαίοι υπουργοί, με πρώτο τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου