Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Oι Έλληνες εγκαταλείπουν το σταθερό τηλέφωνο

Oικονομία, ρυθμοί ζωής, κάλυψη σε κάθε χώρο και ανάγκη, συμφέρουσα επιλογή. Ο έλληνας καταναλωτής δεν έχει βάλει απλώς το κινητό τηλέφωνο στη ζωή του αλλά πλέον φαίνεται να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα απεμπλοκής από το σταθερό και κατάργησης των συνδιαλέξεων μέσω αυτού. 
Έτσι ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι είναι κάτοχος μόνο κινητού τηλεφώνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές.
 
«Με καλύπτουν τα πακέτα προσφοράς δωρεάν χρόνου ομιλίας και αποστολής μηνυμάτων και οι ρυθμοί ζωής μου δεν μου επιτρέπουν να περνώ πολύ χρόνο στο σπίτι» λέει στο Βήμα ο σύμβουλος Πληροφοριακών Συστημάτων Αθανάσιος Καραγεώργος, ο οποίος διαθέτει μόνο κινητό για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του.
Ο Καραγεώργος υποστηρίζει ότι «σε αυτό συνετέλεσαν και οι πρόσφατες, διαδοχικές μετακομίσεις μου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θεωρώ απαραίτητο το σταθερό τηλέφωνο. Οι ώρες που βρίσκομαι σπίτι είναι ελάχιστες και δεν αφιερώνονται απαραίτητα στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με φίλους και γνωστούς. Θα τοποθετούσα σταθερό τηλέφωνο μόνο ως αναγκαίο κακό για μια ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο».
 
Τις συνδιαλέξεις και την αποστολή μηνυμάτων μόνο μέσω κινητού έχει προκρίνει και η σπουδάστρια στο ΤΕΙ Διοίκησης Συνεταιριστικών Οργανώσεων στο Μεσολόγγι Νατάσσα Ζαφειράκου. «Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί. Το πακέτο προσφορών της καρτοκινητής τηλεφωνίας που έχω επιλέξει μου προσφέρει 1.500 λεπτά δωρεάν ομιλίας προς τα κινητά των φίλων μου και της οικογένειάς μου που έχουν επιλέξει το ίδιο δίκτυο, καθώς και 1.500 δωρεάν αποστολές μηνυμάτων. Με άλλα λόγια, είναι κοντά δέκα ώρες δωρεάν συνομιλίας που ελάχιστες φορές εξαντλώ».
 
Όσον αφορά την επικοινωνία με όσους δεν ανήκουν στο ίδιο δίκτυο, η Ζαφειράκου θα χρειαστεί το πολύ «δύο κάρτες ανανέωσης που το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 5-10 ευρώ τον μήνα». Έτσι η Ζαφειράκου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το σταθερό τηλέφωνο δεν το έχω πλέον ανάγκη».
 
Η τάση οριστικής παύσης των συνδιαλέξεων από τη σταθερή τηλεφωνία μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτή και από τις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που πλέον προσφέρουν πακέτα συνδέσεων και για σταθερό τηλέφωνο σε συνδυασμό και με την παροχή σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
 
Έτσι υπάρχουν πακέτα δωρεάν συνδέσεων ή εκπτώσεων για διάφορα χρονικά διαστήματα στο πάγιο τέλος σύνδεσης ή εκπτώσεις και δωρεάν παροχές για κλήσεις προς συνδρομητές της ίδιας εταιρείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου