Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Σε «πράσινο νησί» μετατρέπεται η Κρήτη

Το δρόμο για τη μετατροπή της Κρήτης στο πρώτο «πράσινο νησί της Μεσογείου» κατά το πρότυπο του Σάμσο της Δανίας, άνοιξε η απόφαση της ΡΑΕ κατά την τελευταία της Ολομέλεια, με την οποία αδειοδοτείται ένα από τα μεγαλύτερα projects στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, συνολικής ισχύος 1.000 MW και ταυτόχρονα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω υποβρυχίου 
καλωδίου. Το έργο είναι συνολικού κόστους 2-2,5 δισ. ευρώ.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η Κρήτη αδυνατεί να καλύψει σήμερα, με τις παλαιού τύπου μονάδες μαζούτ και ντίζελ, τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης, ειδικά τους καλοκαιρινούς, τουριστικούς μήνες.


Από την άλλη, το γεωγραφικό ανάγλυφο και η ηλιοφάνεια της Κρήτης την καθιστούν ιδανικό τόπο για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι πρώτες εφαρμογές με αιολικά πάρκα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή είχαν άριστα αποτελέσματα. Σήμερα βρίσκονται εγκατεστημένα στην Κρήτη ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 150MW οι οποίες καλύπτουν το 15% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.


Πρέπει να σημειωθεί ότι το ετήσιο συνολικό όφελος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, αφού θα απαλλαγεί από το σημερινό υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και από την πληρωμή προστίμων για τις εκπομπές CO2.


Για την Κρήτη, η ανάδειξη και προβολή της ως «πράσινο νησί», σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες δράσεις, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέο φιλοπεριβαλλοντικό τουριστικό ρεύμα. Αυτονόητο θεωρείται το όφελος που θα προκύψει για την απασχόληση στο νησί κατά την υλοποίηση της επένδυσης και στη συνέχεια κατά τη λειτουργία και συντήρηση των μονάδων, ενώ οι Κρητικοί στων οποίων τις περιοχές θα εγκατασταθούν οι γεννήτριες θα έχουν και απευθείας «μέρισμα» στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουν στη ΔΕΗ, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο ΑΠΕ.

Χαρακτηριστικό θεωρείται το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχουν εγερθεί αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ίδια η ΡΑΕ, πριν την αδειοδότηση, κάλεσε για διαβούλευση και ενημέρωση τους Δημάρχους των 12 Δήμων του νησιού που εμπλέκονται και οι οποίοι έχουν πλέον πάρει θετικές αποφάσεις για το έργο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου