Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Συσκευή θα «διαβάζει» τα όνειρα

Μία συσκευή που θα «διαβάζει» τα όνειρα και θα βοηθά τους χρήστες να ελέγχουν έναν υπολογιστή με το μυαλό τους, κατασκευάζουν Αμερικανοί επιστήμονες για πρώτη φορά στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα καινοτομικό σύστημα που φιλοδοξεί να καταστήσει εφικτή την ηλεκτρονική καταγραφή και στη συνέχεια την ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων.


Η συσκευή ήδη επιτρέπει στους ανθρώπους να κατευθύνουν μόνο με το νου τους ένα κέρσορα και να αλλάζουν εικόνες με τη σκέψη τους σε μια οθόνη υπολογιστή, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει την επικοινωνία σε παράλυτους ανθρώπους, που λόγω εγκεφαλικών προβλημάτων, παραμένουν αναγκαστικά στη σιωπή.

Η σχετική μελέτη των επιστημόνων υπό τον δρα Μόραν Σερφ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι μελετητές ισχυρίζονται ότι άρχισαν ήδη να αναπτύσσουν ένα σύστημα που μελλοντικά θα είναι ικανό να καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα ανωτέρου επιπέδου, όπως είναι τα όνειρα και οι αφηρημένες σκέψεις και στη συνέχεια να κατανοήσουν πώς και γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται.

Δείχνοντας σε εθελοντές μια σειρά από εικόνες, οι Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να συσχετίσουν διάφορους νευρώνες με μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων και εννοιών. Έτσι, βλέποντας στο «σκάνερ» που ήταν συνδεδεμένο στον εγκέφαλο, ποιο εγκεφαλικό κύτταρο «άναβε», οι επιστήμονες μπορούσαν να «διαβάζουν» το μυαλό των ανθρώπων - σε ένα βαθμό τουλάχιστον. Από την άλλη πλευρά, οι εθελοντές, οι οποίοι έπασχαν από επιληψία και δέχτηκαν να εμφυτευτούν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλό τους, μετά από εξάσκηση έμαθαν να ελέγχουν με τη σκέψη τους ποια εικόνα θα εμφανιζόταν στην οθόνη του υπολογιστή, ανάλογα με ποιο νευρώνα τους είχαν ενεργοποιήσει.

Ο Σερφ παραδέχεται ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα «διαβάζει» τα όνειρα με αξιοπιστία, αλλά τη θεωρεί απολύτως εφικτή. Αντίθετα, ο καθηγητής νευροεπιστήμης Κόλιν Μπλέικμορ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και δήλωσε ότι αποτελεί υπερβολική φιλοδοξία να μιλάει κανείς από τώρα για συσκευές που θα διαβάζουν όνειρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου