Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά «του σωλήνα»

Δύο γυναίκες έφεραν στον κόσμο τρία υγιέστατα μωρά, τα πρώτα που γεννιούνται στο πλαίσιο της πιλοτικής δοκιμής μιας νέας τεχνικής προδιαγνωστικού ελέγχου, κατά την οποία τα ωάρια ελέγχονται για γενετικά ελαττώματα προτού εμφυτευθούν στη μήτρα και η οποία μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Τα πρώτα μωρά που ήρθαν στον κόσμο στομπλαίσιο της πιλοτικής δοκιμής αυτής της τεχνικής που ονομάζεται συστοιχία Συγκριτικού Γονιδιωματικού Υβριδισμού (CGH) είναι δίδυμα κοριτσάκια στη Γερμανία και ένα αγόρι στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαίοι επιστήμονες.

Η τεχνική αυτή αποτελεί μια νέα μέθοδο προδιαγνωστικού ελέγχου των ωαρίων και των εμβρύων για γενετικά ελαττώματα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες μια γυναίκα να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).
Οι γεννήσεις αυτές των διδύμων τον Ιούνιο στη Γερμανία και του αγοριού το Σεπτέμβριο στην Ιταλία αποτελούν μια «κατ' αρχήν απόδειξη» της ανάλυσης που έχει γίνει για το αν η μέθοδος αυτή ελέγχου των ωοκυττάρων και των εμβρύων πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των ποσοστών γεννήσεων.
«Η εμπειρία μας για περισσότερα από 30 χρόνια στην εξωσωματική γονιμοποίηση μας έχει μάθει ότι πολλά από τα έμβρυα που εμφυτεύουμε έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες», δήλωσε ο Λούκα τζιαναρόλι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) και ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν στην έρευνα.

Οι δύο στις τρεις εμφυτεύσεις εμβρύων δεν καταλήγουν σε κύηση, συχνά λόγω των ανωμαλιών αυτών, προσέθεσε.
«Όλος ο κόσμος της εξωσωματικής γονιμοποίησης προσπαθούσε να βρει μια αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου αυτών των ανωμαλιών για περισσότερο από μία δεκαετία», σημείωσε ο Τζιαναρόλι. «Τώρα έχουμε μια νέα τεχνολογία (...) και οι ελπίδες μας είναι ότι αυτή θα μας δώσει μια αξιόπιστη μέθοδο για την αξιολόγηση της χρωμοσωμικής κατάστασης των εμβρύων που εμφυτεύουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι το επόμενο βήμα είναι η πιλοτική αυτή έρευνα να αναβαθμιστεί σε μια ευρείας κλίμακας διεθνή κλινική δοκιμή, η οποία αναμένεται να αρχίσει το 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου