Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ δίνει με αποψινή ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  
Σχετικά με την αντικατάσταση του συστήματος κλιμακωτής χρέωσης από ενιαία, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι "η αλλαγή στο σύστημα της προοδευτικής χρέωσης δεν επηρεάζει την τιμή της κιλοβατώρας, απλώς απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού".
Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ακόμη τα εξής:
"Με βάση τα δεδομένα της ΔΕΗ και την επεξεργασία από τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου οι αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο είναι οριακές για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών ενώ για άλλες προκύπτει μείωση. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα νέα τιμολόγια:
- Για τις χαμηλές τετραμηνιαίες καταναλώσεις (μέχρι 800 KWh) και υπό την προϋπόθεση ότι το νοικοκυριό έχει ενταχθεί στις διατάξεις του ΚΟΤ προκύπτει μείωση έως 20% (ΚΟΤ Ι ) και έως 30% (ΚΟΤ ΙΙ). Δικαιούνται να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή 1.200.000 καταναλωτές.
- Για τις χαμηλές τετραμηνιαίες καταναλώσεις (μέχρι 800 KWh) που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ (κυρίως παραθεριστικές κατοικίες, κλειστά σπίτια, δεύτερες κατοικίες, σπίτια μόνιμων κατοίκων εξωτερικού κλπ) προκύπτει μέση αύξηση 9,1%, δηλαδή περίπου 1,8 € το μήνα (για 800 KWh τετραμηνιαία κατανάλωση).
- Για τετραμηνιαίες καταναλώσεις 900 KWh προκύπτει αύξηση 1,7 %, δηλαδή 0,41 € τον μήνα.
- Για τετραμηνιαίες καταναλώσεις 1200 KWh προκύπτει αύξηση 0,99 %, δηλαδή 0,33 € τον μήνα.
- Για τετραμηνιαίες καταναλώσεις 1700 KWh προκύπτει αύξηση 2,1 %, δηλαδή 1,04 € τον μήνα.
- Τέλος, για τετραμηνιαίες καταναλώσεις 2500 KWh προκύπτει μείωση 0,95 %, δηλαδή μείωση 0,89 € τον μήνα.
Στους υπολογισμούς αυτούς περιλαμβάνεται το σύνολο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ΦΠΑ).
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ως αποτέλεσμα των νέων τιμολογίων προκύπτουν ουσιαστικές μειώσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα 1.500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές και βιομηχανικές) θα έχουν μείωση από 18,7% έως 4,7% της μέσης συνολικής τιμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος."

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου