Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ινστιτούτο Bruegel: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για τέλος της ύφεσης στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την υψηλή ανεργία στις χώρες του ευρω-Νότου.


Ττο δεύτερο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε (για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα) κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Επιπλέον, καταγράφονται θετικά πρόσημα στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και άλλα συναφή μεγέθη. 

Κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος της ύφεσης, αλλά ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι θα ήταν μάλλον πρόωρη μία παρόμοια πρόβλεψη. 

«Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνει.

Υψηλή ανεργία

Παρά τα όποια θετικά στοιχεία της Eurostat, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. 

Ωστόσ,ο για το 2014 η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη γύρω στο 1,2%. Ο κ. Βολφ επισημαίνει ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας. 

«Ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση», σημειώνει.

Η Γερμανία παραμένει ατμομηχανή ανάπτυξης, ωστόσο οι δικές της επιδόσεις δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα. Εάν οι Γερμανοί ήθελαν από μόνοι τους να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τότε θα έπρεπε οι δικοί τους ρυθμοί ανάπτυξης να φτάσουν το 5%, συμπεριλαμβανομένου έστω του πληθωρισμού, υπολογίζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel.,

«Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά και στη Γερμανία οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη», λέει.

Ελλάδα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα: θετικά στοιχεία ανακοινώνονται κατά περιόδους, ωστόσο η γενική εικόνα δείχνει συνεχή μείωση του ΑΕΠ, αν και τον τελευταίο καιρό η μείωση εμφανίζεται μάλλον μικρότερη από το αναμενόμενο. Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: 

«Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στην Deutsche Welle.

Αν όχι και στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην υπόλοιπη Ευρωζώνη υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις. 

Ο κ. Βολφ δίνει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που ακόμη εκκρεμούν σε χώρες της νότιας Ευρώπης, αλλά την ίδια στιγμή βλέπει την ανάγκη για πιο ενεργό ρόλο της Γερμανίας στο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων: 

«Σήμερα έχουμε στη Γερμανία ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοσίων επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, κάτι που προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστούμε πόσο φθηνό είναι το χρήμα στη χώρα αυτή. Μάλιστα, η έλλειψη δημοσίων επενδύσεων είναι ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές, όπως η παλαιά βιομηχανική κοιλάδα του Ρουρ. Θα πρότεινα λοιπόν στη Γερμανία να κάνει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα».tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου