Τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας προαναγγέλλει το υπουργείο οικονομικών με ανακοίνωσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους, με τρόπο όμως που θα διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν δάνεια.
Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι “το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό και οποιαδήποτε απόφαση προϋποθέτει τη στάθμιση όλων των παραγόντων, κοινωνικών και οικονομικών. Δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα και αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η χρυσή τομή.
Πώς δηλαδή να μην θιγούν αυτοί που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και από την άλλη πλευρά να μη θιγεί η στεγαστική πίστη, γεγονός που αν συνέβαινε θα είχε εξίσου αρνητικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα”.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στην Real News , όπου υποστήριζε πως “δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Θα τεθούν όμως κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και να μη βρίσκουν την ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές”.
Αυτό που προέχει τώρα για την κυβέρνηση είναι η επεξεργασία και οριστικοποίηση των κριτηρίων, τα οποία θα συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή μέχρι το Δεκέμβριο, θα προηγηθεί όμως παζάρι με την τρόικα, που ζητεί την πλήρη άρση της προστασίας για όλα τα ακίνητα -κάνοντας λόγο για υπερπροστασία, που οδηγεί σε φούσκα τις τιμές.
Η κυβέρνηση αντιπροτείνει να υπάρχει 5ετής προστασία, δηλαδή το 2014 να βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν βγει το 2009, το 2015 όσα έχουν απόφαση πλειστηριασμού από το 2010 κοκ.
Παράλληλα, θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, στα οποία θα περιλαμβάνονται η όποια ακίνητη και κινητή περιουσία του δανειολήπτη, καταθέσεις κλπ, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης για κάθε νοικοκυριό, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να βγει στο σφυρί η κατοικία.
Προστασία θα υπάρξει και για άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, ενώ εξετάζεται και η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, όριο που σήμερα διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ. Τα σενάρια κάνουν λόγο για σταδιακή μείωση κατά 50.000 ευρώ ανά εξάμηνο ή ανά έτος.
Θα υπάρχει, επίσης, διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με το ποσό το οποίο έχει ήδη εξοφλήσει ο δανειολήπτης, για παράδειγμα, δεν θα αντιμετωπίζεται το ίδιο κάποιος που έχει ήδη εξοφλήσει 60.000 ευρώ σε δάνειο 100.000 με εκείνον που για το ίδιο δάνειο πλήρωσε μόλις 15.000 ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι “η σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα προστατεύσει τη διατήρηση των αξιών στα υπόλοιπα ακίνητα…Σε διαφορετική περίπτωση, καταργείται η έννοια της εγγύησης”.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου