Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί μιλούν για "νέες δυσάρεστες εκπλήξεις"


Βήματα προόδου διαπιστώνει στη διαδικασία εξυγίανσης των χωρών που πλήττονται από την κρίση η Neue Osnabrücker Zeitung, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

 Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα χρειαστούν περαιτέρω στήριξη και αναφέρεται στην περίπτωση της Ελλάδας: «Ακόμη κι αν η επαναγορά χρέους στεφθεί με επιτυχία, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να χρωστά 280 δισ. ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν αρκετοί δανειστές να προετοιμαστούν για παραίτηση από τις απαιτήσεις τους. Όχι μόνο ιδιώτες, όπως στην τρέχουσα διαδικασία, αλλά και επίσημοι πιστωτές. Καθώς μία μικρή οικονομία σαν την ελληνική αδυνατεί να σηκώσει τόσα βάρη».
Συμπερασματικά η εφημερίδα εκτιμά: «Οι διαχειριστές της ευρωπαϊκής κρίσης και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, για παράδειγμα επειδή δεν ταιριάζει στον προεκλογικό αγώνα, λέει παραμύθια».
«Κούρεμα από την πίσω πόρτα» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης η Tageszeitung του Βερολίνου και σημειώνει:
«Το ταχυδακτυλουργικό κόλπο εξάτμισε 20 δισ. ευρώ. Με αυτό όμως διευκολύνονται μόνο οι πιστωτές, δηλαδή η Γερμανία και οι άλλοι ευρωδιασώστες. Τώρα δεν χρειάζεται να συνεισφέρουν αυτά τα 20 δισ. Αντίθετα, επιβαρύνονται οι ελληνικές τράπεζες και τελικά και οι κεντρικές τράπεζες. Αυτές θα αναγκαστούν να εμπλακούν στις μεθοδεύσεις».



Πηγή: Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου