Τη θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων (έως 250 τμ) τις Κυριακές, από τις 10:00 έως τις 18:00 για όλη την περίοδο του έτους, προβλέπει, μεταξύ άλλων το πακέτο των ρυθμίσεων που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα καταστήματα, χωρίς να συνυπολογίζεται το θέμα της επιφάνειας, θα είναι σε θέση να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο. Απορρίπτουν τα μέτρα ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, το πλαίσιο των αλλαγών για τα εμπορικά καταστήματα, θα τεθεί σε ισχύ από το τρέχον έτος, αφού με υπουργική απόφαση θα καταστεί επιτρεπτή η λειτουργία των καταστημάτων και τις δυο τελευταίες Κυριακές, ήτοι στις 23 και 30 Δεκεμβρίου.
Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, σε ό,τι αφορά τις Κυριακές, είναι επιτρεπτή η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια αυτή η ρύθμιση ενεργοποιείται μόνο για την τελευταία Κυριακή του χρόνου.
Κυριακάτικη απελευθέρωσηΗ μοναδική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή, θα προβλέπει:
- Ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων εμβαδού έως 250 τμ όλες τις Κυριακές του χρόνου, σε εθελοντική βάση.Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έναντι των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων, καθώς προϋπόθεση για να επιτρέπεται η Κυριακάτικη λειτουργία είναι τα καταστήματα να μην ανήκουν, υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shops-in-a-shop».
Λειτουργία επτά Κυριακές το χρόνοΣχετικά με τις υπόλοιπες σχετικές ρυθμίσεις, που αφορούν στην κυριακάτικη λειτουργία ανεξάρτητα από την επιφάνεια, ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε πως η Ελλάδα εναρμονίζεται πλέον με τα κρατούντα σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε καταναλωτές και τουρίστες, να πραγματοποιούν τις αγορές τους σε περισσότερες ημέρες και περισσότερες ώρες. Όπως επισημάνθηκε, το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων δεν επηρεάζεται, κατά κανέναν τρόπο.
Η εν λόγω ρύθμιση είναι η εξής:
- Λειτουργία όλων των καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, επτά Κυριακές το χρόνο: δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία στις τακτικές περιόδους εκπτώσεων και τις δύο νέες περιόδους χαμηλών τιμών που καθιερώνει το υπουργείο κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Διεύρυνση των εκπτώσεωνΩς προς τις εκπτώσεις, προβλέπεται ότι αυτές θα υλοποιούνται τέσσερις φορές το χρόνο:
- Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου (χειμερινές εκπτώσεις) και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (θερινές).
- Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι).
Αλλαγές αγορανομικού χαρακτήρα
Ακόμη, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα (ο προηγούμενος είχε ισχύ από το 1946) που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν πιο αυστηρές ποινές για τη νοθεία των τροφίμων και των καυσίμων, όπως και για τις ελλιπείς παραδόσεις από τις αντλίες, αντικειμενικοποίηση των ποινών αλλά και εκπτώσεις 50% για όσους πληρώνουν το πρόστιμο χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, κ.ά.
Άμεσες αντιδράσεις φορέων
Πάντως, από την πλευρά τους, οι Συνομοσπονδίες των εμπόρων, δεν παρέλειψαν να προχωρήσουν σε άμεσες ανακοινώσεις απόρριψης της δυνητικής ωφέλειας του κλάδου τους από τις ρυθμίσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου