Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τα παρασκήνια της κρίσης και ο ρόλος της Μέρκελ


Ποιοι λόγοι κρύβονταν πίσω από κάθε απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης; Γιατί αντέδρασε τόσο απότομα η Γερμανίδα καγκελάριος στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα και να ερωτηθεί ο λαός αν συμφωνεί να μείνει στη ζώνη του ευρώ;

Πώς απέτυχε να περάσει ακόμη σκληρότερους όρους λιτότητας για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης; Δύο βραβευμένοι Γερμανοί συγγραφείς, ο Στέφαν Λάμπι και ο Μίχαελ Βεχ, παρακολούθησαν στενά τα τελευταία δύο χρόνια τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ την κρίση και δημιούργησαν ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο ARD, το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
Για να μπορέσουν μάλιστα να ερμηνεύσουν τις κινήσεις της Χριστιανοδημοκράτισσας πολιτικού, πήραν συνέντευξη από υψηλόβαθμους πολιτικούς της χώρας όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο Σοσιαλδημοκράτης που του χρόνου θα διεκδικήσει από τη Μέρκελ τη θέση του καγκελάριου. Στην ψηφιακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ» δημοσιεύεται ένα ενδιαφέρον χρονικό της κρίσης μέσα από το πρίσμα των παρασκηνίων.

18 Μαρτίου 2010
Βρισκόμαστε στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης και η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, αλλιώς απειλείται με κατάρρευση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στα παρασκήνια: η Μέρκελ θα υποχρεωθεί να συναινέσει σε ένα πακέτο διάσωσης, στη Γερμανία όμως βγάζει πύρινο λόγο κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι αγορές καταρρέουν, αλλά έξι εβδομάδες αργότερα δημιουργείται με υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ με άνω των 750 δισ. ευρώ κεφάλαιο.
Παρασκήνιο
Εκείνη την εποχή βρισκόταν στο ζενίθ ο προεκλογικός αγώνας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οποιαδήποτε νύξη για βοήθεια προς την Ελλάδα θα προκαλούσε θυμό σε πολλούς φορολογουμένους και δυνάμει ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU. Παρ' όλα αυτά, το CDU έχασε τελικά τις εκλογές.

26 Οκτωβρίου 2011
Η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, αλλά η πτώση στις αγορές συνεχίζεται. Στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αποφασιστεί η αναβάθμιση του μηχανισμού διάσωσης, κάτι που δεν επιθυμεί η Μέρκελ. Δύο ημέρες νωρίτερα ακυρώνεται με πρωτοβουλία της η συνάντηση των 16 πρωθυπουργών και η διάσκεψη αναβάλλεται για τις 26 Οκτωβρίου.
Παρασκήνιο
Η Ανγκελα Μέρκελ επιδίωκε ένα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και χρειαζόταν χρόνο για να πείσει αρχικά τους ομολόγους της και ακολούθως τις τράπεζες-δανειστές. Ο τότε πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Ακερμαν, θυμάται ότι εκείνη τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό του και τον σήκωσαν από το κρεβάτι τουλάχιστον τρεις φορές. Η Καγκελάριος πετυχαίνει τον στόχο της, ο Γιώργος Παπανδρέου όμως αποκαλύπτει στο ντοκιμαντέρ πως αποχώρησε από τη σύσκεψη με την ιδέα «ότι θα ξανασυναντηθούμε σύντομα για το ίδιο θέμα».

31 Οκτωβρίου 2011
Μερικές ημέρες μετά τη μαραθώνια συνάντηση, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας αιφνιδιάζει τους πάντες με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος, με το οποίο ο λαός της χώρας θα αποφασίσει για τα αποτελέσματα της διάσκεψης και για το μέλλον του εντός ή εκτός ευρώ. Οι αγορές διαλύονται, Σαρκοζί και Μέρκελ βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο του Γιώργου Παπανδρέου και τον αναγκάζουν να αναθεωρήσει την απόφασή του.
Παρασκήνιο
Μέρκελ και Σαρκοζί στήνουν μηχανισμούς διάσωσης, όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο με ρήτρα ενάντια στη δημιουργία νέων χρεών και δεν διανοούνται ότι όλα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν εξαιτίας ενός αρνητικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.

26 Ιουνίου 2012
Το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων καλεί τη Μέρκελ να πάρει θέση στο ζήτημα των ευρωομολόγων και αυτή απαντά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν, «ποτέ όσο ζω».
Παρασκήνιο
Η Μέρκελ δεν διαψεύδει τη φράση παρότι έχει αποκοπεί έντεχνα από την ομιλία της, οι Γερμανοί την πιστεύουν κατά λέξη και έτσι κερδίζει πολλούς πόντους στην κοινή γνώμη.

28 Ιουνίου 2012
Η Μέρκελ ταξιδεύει για την επόμενη ευρωπαϊκή σύσκεψη έχοντας στις αποσκευές της ένα αναπτυξιακό πακέτο για τις υπερχρεωμένες χώρες και ζητά ως αντάλλαγμα σκληρότερη λιτότητα. Τελικά αποτυγχάνει να περάσει το σχέδιό της.
Παρασκήνιο
Η συμμαχία των Πρωθυπουργών Ιταλίας και Ισπανίας, Μόντι και Ραχόι με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ απομονώνει τη Μέρκελ και την εκβιάζει να δεχθεί μια ευκολότερη πρόσβαση στα δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης για να υποστηρίξει το αναπτυξιακό της σχέδιο.

24 Αυγούστου 2012
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τη Μέρκελ, η οποία μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε δηλώσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Ελλάδα στην τύχη της, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο στη συνάντηση η Καγκελάριος συντάσσεται στο πλευρό του έλληνα Πρωθυπουργού.
Παρασκήνιο
Αρκετές ημέρες πριν από την επίσκεψη Σαμαρά μαίνεται μπαράζ δηλώσεων από συμπολιτευόμενους πολιτικούς, σύμφωνα με τις οποίες «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν προκαλεί πλέον τρόμο». Αυτό βοηθά τη Μέρκελ να υποδυθεί τον ρόλο της καλής αστυνόμου, αν και γνωρίζει πλέον από τους συμβούλους της ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Πάντως η στρατηγική της δικαιώνεται γιατί ο Σαμαράς υπογραμμίζει κατά τη συνάντησή τους την πρόθεση να εφαρμόσει περιοριστική πολιτική λιτότητας.

Πηγή: Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου