Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η «Βαβέλ» των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι πρωτοβουλίες για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα


Η κρίση που ξέσπασε στους Ανεξάρτητους Έλληνες έχει πολλές αναγνώσεις: έσκασε η φούσκα Καμμένου και παιχνίδια εξουσίας, είναι μερικές από αυτές. Οι εξελίξεις, όμως, υπό προϋποθέσεις μπορούν ανακατέψουν την πολιτική αριθμητική σε μια κρίσιμη φάση για την Ελλάδα. Στη ΝΔ, αν και επίσημα δεν θέλουν να σχολιάσουν την πρώτη σοβαρή εσωκομματική κρίση των ΑΝ.ΕΛ που μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση, παρακολουθούν, όμως, με προσοχή την εξέλιξη των γεγονότων, που μόνο αδιάφορους δεν τους αφήνουν.

Κυβερνητικός αξιωματούχος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν έριξε τα καρφιά του: 

«Αποδεικνύεται ότι αυτό το κόμμα φτιάχτηκε χωρίς αξίες και αρχές με ιδεολογία τον τυχοδιωκτισμό και τις προσωπικές σκοπιμότητες. Ο μόνος στόχος τους ήταν η ανακοπή της πορείας της ΝΔ προς την εξουσία», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιων από τους Βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ η απάντηση ήταν: «Δεν καιγόμαστε». 

Τα γεγονότα στο κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου δεν ήταν και κεραυνός εν αιθρία αυτή η ένταση υπάρχει αρκετό καιρό. Από το καλοκαίρι υπάρχει διάσταση απόψεων. Πέρα από τις προσωπικές στρατηγικές και τις αντικρουόμενες θέσεις, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν απέκτησαν πολιτική ταυτότητα. Και αυτό ανεδείχθη όταν η συζήτηση άρχισε να παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο κορώνες και επιθετικούς χαρακτηρισμούς για τους αντιπάλους.

Τα ερωτήματα ήταν πιεστικά και ζητούσαν απαντήσεις:

Ποιος είναι ο προσανατολισμός του κόμματος; Ευρώ, η δραχμή, δολάριο ή  ρούβλι; Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Πλησίαζε η ώρα που θα έπρεπε να παρουσιαστεί η προτεινόμενη εναλλακτική λύση, η προοπτική και φυσικά ο πολιτικός προσανατολισμός. 

Η κατάσταση στο εσωτερικό εξελισσόταν σε μια Βαβέλ απόψεων και θέσεων. 

Η κουρτίνα του αντιμνημονίου κάλυπτε αντιφατικές δυνάμεις όλου του πολιτικού φάσματος από τη Χρυσή Αυγή, τη λαϊκή δεξιά μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από την κουρτίνα και αναζητώντας εναλλακτική λύση άρχισαν οι συζητήσεις για συνεργασία ΑΝ.ΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα κομμάτι της λαϊκής δεξιάς και ένα κόμμα της παραδοσιακής αριστεράς συζητούσαν για μια Φρανκεστάιν συνεργασία. 

Η χαοτική εικόνα που παρουσιάζεται στα αντιμνημονιακά κόμματα και η αδυναμία  να σχηματίσουν ένα μέτωπο, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν δημιουργούν ρεύμα εξουσίας για μια άλλη πρόταση. 
Όσο ο «άλλος δρόμος» αποτελείται από αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα υλικά δεν δημιουργείται προοπτική, εξασφαλίζοντας πολιτική ηρεμία στην κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος σύγκρουσηςΚαμμένου- Μαρκόπουλου-Ζώη που θα οδηγούσε σε ρήξη.     

Η ρήξη στους ΑΝ.ΕΛ μπορεί να φαντάζει ως θετική εξέλιξη για τη ΝΔ αλλά στην πολιτική αριθμητική δεν υπάρχουν αξιώματα. Ένα μεγάλο ποσοστό τους, μπορεί να προέρχεται από το γαλάζιο «μαντρί» αλλά πλέον είναι έξω, δεν τους έφαγε ο λύκος και δεν θέλουν να επιστρέψουν.

Στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος προχωρήσει στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για τις απώλειες τότε θα γεμίσει τις δεξαμενές του Τσίπρα στο δρόμο για την εξουσία.

Ο κ. Μαρκόπουλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα, έχοντας ως βάση βουλευτές και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι ζυμώσεις γίνονται εδώ και καιρό με βουλευτές της ΝΔ, διαγραφέντες και στελέχη της ευρύτερης κεντροδεξιάς. Οι περισσότεροι ασφυκτιούν με την ακολουθούμενη πολιτική και ανησυχούν για την επόμενη μέρα.

Η ιδέα να προσχωρήσουν στο κόμμα του Παναγιώτη Καμμένου δεν ήταν ελκυστική καθώς δε θεωρούν ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει και να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της κεντροδεξίας που δεν εκφράζονται από τις πολιτικές του μνημονίου και θα ήθελαν ένα Εθνικό σχέδιο για τη χώρα.

Όσοι προεξοφλούν ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος θα είναι ο αρχηγός του νέου κόμματος, ίσως να διαψευστούν, το μόνο  σίγουρο είναι ότι θα ηγηθεί της πρωτοβουλίας. Έχει, ήδη, βολιδοσκοπηθεί πρόσωπο που αν τελικά αποδεχτεί θα δημιουργήσει θέμα και αναταραχή στην κεντροδεξιά.

Πάντως όλα είναι ρευστά χωρίς κανένας να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον...

Νίκος Παναγιωτόπουλος



http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου