Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τρία στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ ύποπτοι για το «μαγείρεμα» του ελλείμματος το 2009


Να προχωρήσουν σε συμπληρωματική κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου, κάλεσε τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δύο ακομη στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, σχετικά με την υπόθεση περί διογκωμένου ελλείμματος το 2009 προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στο Μνημόνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν αναγκαία την συμπληρωματική κατάθεση των τριών αυτών προσώπων καθώς έχουν προκύψει νέα στοιχεία. 

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης. 

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, τα μέλη της οποίας κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει γενικά και αόριστα η «έλλειψη θεσμικής γνώσης της ευρωζώνης». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο τελευταίες σελίδες του πορίσματος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται άκομψη υπεράσπιση των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του κ. Παπακωνσταντίνου. Οπως, δε, αναφέρεται στο πόρισμα, η κρίση δανεισμού ήταν αναπόφευκτη. Οπως όλα δείχνουν, η εισαγγελική έρευνα οδεύει προς το τέλος της και μετά τις νέες καταθέσεις οι δύο εισαγγελείς θα αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου