Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μπλουζάκι-φορτιστής...


Ρούχα, θα φορτίζουν μελλοντικά, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές! Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα, ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να βρουν τον τρόπο, για να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μπλουζάκι!

Κάνοντας μάλιστα σχετικά πειράματα, πέτυχαν την επαναφόρτιση του t-shirt, χιλιάδες φορές, χωρίς να χαθεί πάνω από το 5% της ενέργειας του.  
 Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή μηχανολόγο-μηχανικό Σιαοντόνγκ Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά "Advanced Materials", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα φθηνό κοντομάνικο μπλουζάκι που αγόρασαν από ένα κατάστημα της γειτονιάς και το εμπότισαν με ένα διάλυμα φθοριούχου άλατος.
 Στη συνέχεια, στέγνωσαν το ρούχο και το θέρμαναν σε υψηλές θερμοκρασίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Οι ίνες του ρούχου μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα στη διάρκεια της διαδικασίας, χωρίς όμως το υλικό να χάσει την ευκαμψία του.
Χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα των ινών του ρούχου ως ηλεκτρόδια, οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτό μπορούσε να λειτουργήσει ως πυκνωτής (κάθε διάταξη που μπορεί να αποθηκεύει και έπειτα να αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια). Οι πυκνωτές περιέχονται σχεδόν σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
 Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση του ρούχου-πυκνωτή, επικαλύπτοντας τις ίνες του με οξείδιο του μαγγανίου πάχους μόλις ενός νανομέτρου (δισεκατομμυριοστού του μέτρου).

Σε λίγο καιρό λοιπόν, θα μπορούμε να φορτίζουμε το κινητό, από το καθημερινό μας μπλουζάκι!

Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου