Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Αυστηρότερος ο νόμος για την ελληνική ιθαγένεια

Η θέσπιση αυστηρότερων όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
 


Προτεραιότητα είναι ακόμη η αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου ώστε να εναρμονισθεί με το αυστηρότερο πλαίσιο που ισχύει στην ΕΕ και οι αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτό σημαίνει ότι τα επτά χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, που απαιτούνται σήμερα προκειμένου κάποιος αλλοδαπός να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, θα αυξηθούν στα δέκα χρόνια. 

Θα ισχύσει, δηλαδή, το καθεστώς που ίσχυε στο Κώδικα Ιθαγένειας, πριν την αναθεώρησή του από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.Οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι υποψήφιοι να μην έχουν καταδικαστεί δεν αναμένεται να τροποποιηθούν σημαντικά. 

Εκτός από αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα να χορηγείται αυτομάτως η ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά των αλλοδαπών οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα μετά την εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. 

Επιπλέον, για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα απαιτείται, πρώτον, οι γονείς τους, από πέντε χρόνια που είναι σήμερα, να διαμένουν οκτώ χρόνια στην Ελλάδα και, δεύτερον, το ίδιο το παιδί να έχει την ευχέρεια να επιλέγει αν θέλει την ελληνική ιθαγένεια ή όχι όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. 

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Στυλιανίδης, μπορεί να θεωρεί ως άμεση προτεραιότητα την αναθεώρηση του Κώδικα της Ιθαγένειας, αλλά μεταθέτει για το μέλλον τις ρυθμίσεις για το πολιτικό χρήμα. 


Την ίδια ώρα, την ίδρυση 25 χώρων κράτησης παράνομων μεταναστών προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ύστερα από το τέλος της συνάντησής του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ. 

Ο υπουργός, σε συνέχεια προηγούμενων υποσχέσεων της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκε στην επίτροπο αλλά και σε ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα θέματα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου