Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Β΄ Αθηνών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον Ρ/Σ Κανάλι 1 του Πειραιά και στην εκπομπή «Δυο ρεπόρτερ, ένα θέμα» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Κασιμάτη:
Για την κυβέρνηση:
Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους δανειστές σε ένα λογικό πλαίσιο. Βασικό σημείο των πρώτων ενεργειών της κυβέρνησης είναι οι αποκρατικοποιήσεις δηλαδή η απελευθέρωση των δυνάμεων της ιδιωτικής οικονομίας. Είναι κρίσιμο σημείο αυτό, όπως και η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Γι αυτό υπήρξα υπέρμαχος της πρότασης να ασχοληθεί το υπουργείο Οικονομικών με την είσπραξη των εσόδων και να υπάρξει παράλληλα ένα υπουργείο Συντονισμού ή Οικονομίας το οποίο θα διαπραγματεύεται με την Τρόικα το πρόγραμμα.
Για Βενιζέλο:
Η δυσαρέσκεια Βενιζέλου είναι επιπόλαια καθώς εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα το οποίο το διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ως Υπουργός Οικονομικών. Άλλωστε συζητάμε για μία σταθερή, συνεχή και σταδιακή επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές που είναι και δική του πολιτική αρχή.
Για Νικολόπουλο:
Δεν εγκαταλείπεις τη μάχη ποτέ τόσο νωρίς. Αυτό έχω να πω. Κοιτάξτε δεν είναι μία εύκολη περίοδος, το αντίθετο θα έλεγα. Πρέπει να δοθεί πολιτικός χρόνος σε μία κυβέρνηση που μόλις σχηματίσθηκε και έχει να αντιμετωπίσει τόσες μεγάλες δυσκολίες. Δεν έχουμε δει ακόμη ισχυρά δείγματα γραφής και είναι πολύ πρόωρη η οποιαδήποτε κριτική.
Για το τι πρέπει να γίνει τις πρώτες 50 ημέρες:
Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα ώστε να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, η μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως αυτός της εστίασης και η αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.
Για στάση ΣΥ.ΡΙΖ.Α:
Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από μία κάθετη και ολοκληρωτική αντιπολίτευση λογικής «όχι σε όλα». Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α βασίζεται στην αποτυχία της εθνικής προσπάθειας και είναι πράγματι ανεύθυνη η στάση να λες πράγματα που αρέσουν στο κοινό σου και να μην εξηγείς που θα βρεις τα χρήματα. Αυτή η ανευθυνότητα έχει δύο αποτελέσματα. Το πρώτο είναι να κλονίζεται η οικονομική σταθερότητα η οποία αποτρέπει τις επενδύσεις και το δεύτερο να δημιουργείται πόλωση των άκρων με συνέπεια να υπονομεύεται η εθνική προσπάθεια.
Για την στάση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ:
Η αποκρατικοποίηση πρέπει να προχωρήσει και είναι ψευδές το επιχείρημα ότι θα ανέβει η τιμή του ρεύματος. Ήδη έχουμε ένα πανάκριβο ρεύμα το οποίο πληρώνουμε τόσο λόγω των αστοχιών της ΓΕΝΟΠ, η οποία στάθηκε απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης του οργανισμού. Δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα εταιρείας να επιχορηγείται με 3-6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να συντηρηθεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου