Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πόδι στο Αιγαίο βάζει το Ισραήλ

Project αφαλάτωσης κυρίως σε νησιά του Αιγαίου διεκδικούν ισραηλινές εταιρείες. Προ ημερών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, στο οποίο υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την αφαλάτωση, όπου και ορίζονται οι λεπτομέρειες για το θεσμικό καθεστώς των συγκεκριμένων επενδύσεων.


Η τακτοποίηση αυτή της θεσμικής εκκρεμότητας ανοίγει τον δρόμο για την αγορά της αφαλάτωσης, ώστε να μπουν νέοι επενδυτές και παίκτες στον χώρο. Τη διεκδίκηση εκ μέρους των ισραηλινών εταιρειών είχε προαναγγείλει μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»ο Ισραηλινός πρέσβης, ΄Αριε Μέκελ.

Η αφαλάτωση αποτελεί έναν από τους τομείς για τους οποίους το Ισραήλ έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα, με κορυφαίο τη μεγαλύτερη μονάδα στον κόσμο, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην παραθαλάσσια πόλη της Χαδέρα. Πρόκειται για το έργο H2ID το οποίο αναμένεται να προσφέρει 127 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αφαλατωμένου νερού ετησίως, ή αλλιώς το 20% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης στο Ισραήλ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου