Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αντισυνταγματικό το μεσοπρόθεσμο;

Η συνταγματική προσφυγή κατά του Μεσοπρόθεσμου δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Νομικοί κύκλοι το χαρακτηρίζουν ως μόρφωμα πρωτόγνωρο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας. Αυτό που επιχειρείται με το Μεσοπρόθεσμο, λένε είναι έξω από κάθε γνωστή κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι που θα ήταν δυνατόν να δικαιολογήσει ακόμα και μια συνταγματική προσφυγή  εναντίον του.


Τα μειονεκτήματα του Μεσοπρόθεσμου τα επισήμανε την Πέμπτη ο
Πρ. Παυλόπουλος στον Real fm, ο οποίος το χαρακτήρισε «υπόδειγμα παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής». 

Κατά τον κ. Παυλόπουλο είναι αδιανόητο να ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων να «εγκρίνει»  πίνακες προβλέψεων, δηλαδή ένα  οικονομικής εξέλιξης, δίχως κανένα, φυσικά, εχέγγυο πραγματοποίησής τους.  Με απλές λέξεις βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο ψήφισης σχεδίου νόμου δίχως την παραμικρή κανονιστική ρύθμιση.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν είναι νοητό να θεωρηθεί ότι πρόκειται να εφαρμοστούν στην περίπτωση του μεσοπρόθεσμου οι περί ψήφισης του Προϋπολογισμού διατάξεις του άρθρου 79 του Συντάγματος: «κατά τη ρητή διατύπωση του Συντάγματος οι διατάξεις αυτές είναι απολύτως ειδικές, αφορούν αποκλειστικώς και μόνο τον Προϋπολογισμό και δεν εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε άλλη νομοθετική διαδικασία». Νομικοί κύκλοι θεωρούν μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο συνιστά μια ακόμα μεγαλύτερη νομική και κοινοβουλευτική ακροβασία από το μνημόνιο

Είναι μάλλον απίθανο η ΝΔ η οποία υφίσταται τέτοια πίεση από τις Βρυξέλλες να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο, να στραφεί συνταγματικά εναντίον του και να προκαλέσει έτσι ακόμα περισσότερο τους δανειστές. Τα άλλα κόμματα της βουλής όμως δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς, ούτε βεβαίως τα φυσικά πρόσωπα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου