Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος ARROW για την ταυτοποίηση "ορφανών έργων" στην Ευρώπη

Το έργο ARROW (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works) που συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή και αποβλέπει στη διευκόλυνση της επιμελούς έρευνας για αναζήτηση δικαιωμάτων, κατόχων δικαιωμάτων και του καθεστώτος δικαιωμάτων βιβλίων για λογαριασμό βιβλιοθηκών και άλλων χρηστών στοχεύει στην επέκταση της πιλοτικής υπηρεσίας, ώστε να καλύψει την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, απαντά η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ν. Κρους έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος ARROW για την ταυτοποίηση "ορφανών έργων" στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία ARROW, επί του παρόντος περιορίζεται σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία), αλλά από τον τρέχον μήνα αναμένεται να συνεχιστεί στο πλαίσιο του ARROWPlus, ώστε να αποκτήσει σταδιακά πανευρωπαϊκή κάλυψη. 

Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου σχετικά με το εκτιμόμενο ποσοστό των ορφανών έργων που φέρουν την ελληνική προέλευση, η Ολλανδή Επίτροπος απάντησε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των ορφανών έργων ελληνικής προέλευσης, ωστόσο, γενικά στην Ευρώπη και ανάλογα με τον εκάστοτε τομέα, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ορφανών έργων στους πολιτιστικούς θεσμούς κυμαίνονται από το ελάχιστο, περίπου 20% για ταινίες και ελαφρώς λιγότερο για βιβλία, έως το μέγιστο, πάνω από 90% στη περίπτωση της φωτογραφίας.

Εξάλλου, το ARROW έχει συγκροτήσει διαλειτουργική υποδομή, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες από τρεις κύριες πηγές δεδομένων, δηλαδή καταλόγους βιβλιοθηκών, βάσεις δεδομένων για εκδοθέντα βιβλία (BiP) και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (RRO). Καθώς δεν υφίσταται νομοθεσία για τα ορφανά έργα, το ARROW δεν έχει τη δυνατότητα να ορίσει ένα έργο ως ορφανό, μπορεί όμως να επισημάνει έργα για τα οποία το σύστημα δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει τους κατόχους δικαιωμάτων και τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η διαφύλαξη και η προβολή των πολιτιστικών αγαθών προϋποθέτει την αναγνώριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Αυτό επιδιώκουμε με την πάταξη της παραχάραξης, σε αυτό ευελπιστούμε όταν αναπτύσσουμε πολιτικές αναζήτησης της πατρότητας των «ορφανών» πνευματικών έργων. Σε αυτή την προσπάθεια το πρόγραμμα ARROW φιλοδοξούμε να συμβάλει θετικά εντοπίζοντας έργα των οποίων ο ή η δημιουργός αγνοούνται".

Πηγή: proswolotaxws.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου