Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Έκθετος ο πρόεδρος της Βουλής

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ο Φίλιππος Πετσάλνικος θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τόσο την έκτακτη εισφορά ως μισθωτός, αλλά και δύο ακόμη λογαριασμούς. Ο πρώτος είναι το πρόστιμο που θα του επιβληθεί για τις διαπιστωμένες βάσει σχετικής έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετες κατασκευές στην εξοχική του κατοικία στην Καστοριά, στο πλαίσιο της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, και ο δεύτερος θα είναι ο επιπλέον φόρος που θα κληθεί να καταβάλει για την αυθαίρετη προς το παρόν πισίνα των 45 τ.μ. που διαθέτει. Με την αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Πολεοδομίας Καστοριάς στη διώροφη κατοικία του κ. Πετσάλνικου στο Μαυροχώρι Καστοριάς προέκυψε σειρά αυθαιρεσιών.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» μεταξύ άλλων εντοπίστηκε αυθαίρετη και αδήλωτη πισίνα, αυθαίρετες προσθήκες στην κατοικία και αυθαίρετο ισόγειο 60 τ.μ. Ο κ. Πετσάλνικος έχει ήδη παραδεχτεί τις αυθαιρεσίες και προς το παρόν έχει καταβάλει τα ετήσια πρόστιμα διατήρησης μέχρι να του δοθεί η ευκαιρία να νομιμοποιήσει τις κατασκευές με τον νόμο περί αυθαιρέτων. «Διαπίστωσα τις αυθαιρεσίες και θα πράξω τα νόμιμα», λέει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Ακόμη χαρακτηρίζει τις αυθαιρεσίες «πολεοδομικές ελλείψεις» και πληρώνει ήδη τα σχετικά πρόστιμα διατήρησης. Συνολικά, η Πολεοδομία τού έχει επιβάλει το ποσό των 21.368,59 ευρώ ως πρόστιμο ανέγερσης και 2.195,76 ευρώ ως πρόστιμο διατήρησης, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς αντιστοιχεί σε κατασκευές που έχουν γίνει πριν από έξι περίπου χρόνια.

Ειδικότερα, οι αυθαιρεσίες αφορούν στην κατασκευή μιας πισίνας 45 τ.μ. στην αυλή του σπιτιού, ενός ισογείου κτίσματος 60 τ.μ. και άλλα 38,44 τ.μ. προσθήκης στο κυρίως κτίσμα της κατοικίας.

Η εξοχική κατοικία της οικογένειας Πετσάλνικου βρίσκεται στο παραλίμνιο χωριό Μαυροχώρι. Εκεί σήμερα ζει μόνιμα η οικογένειά του ενώ εκεί κατοικεί και εκείνος όποτε επισκέπτεται τη γενέτειρά του.

Το σπίτι περιβάλλεται από μεγάλους θάμνους, το εσωτερικό μέρος του οικοπέδου από πρασινάδα, ενώ σε διάσπαρτα σημεία υπάρχουν κυπαρίσσια. Μέχρι πρότινος το σπίτι ανήκε στον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, στη συνέχεια όμως ο ίδιος το μεταβίβασε στη σύζυγό του, τον γιο τους και τη μία από τις δύο κόρες τους.

Ποιες αυθαιρεσίες έδειξε η αυτοψία

Η έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας που επιδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010 αναφέρει ότι: Εχουν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες πισίνα 45 τ.μ. (5,00x9,80) και ένα επιπλέον κτίσμα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη μονοκατοικία.

Αυθαίρετο αναφέρεται πως είναι και μέρος της κύριας κατοικίας. Η έκθεση αυτοψίας κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μακεδνών, στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στον τότε αντινομάρχη Καστοριάς και το ΙΚΑ Καστοριάς.

Σύμφωνα με την Πολεοδομία, οι μόνιμες κατασκευές που δεν δηλώνονται εξαρχής αλλά μετά την ολοκλήρωσή τους, σύμφωνα με τον νόμο, οφείλουν να κατεδαφιστούν εντός 30 ημερών, σύμφωνα με τους όρους και με ανάληψη της επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό που θα γνωστοποιηθεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση στην υπηρεσία της Πολεοδομίας της περιοχής εντός 30 ημερών, προσκομίζοντας τις αποδείξεις του ότι δεν υφίσταται θέμα παρανομίας.

Απάντηση Πετσάλνικου


Ο πρόεδρος της Βουλής σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο ίδιος ζήτησε από την πολεοδομία να κάνει αυτοψία στην οικία του καθώς διαπίστωσε ότι ο κατασκευαστής της πισίνας δεν είχε προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες έκδοσης άδειας. Αναλυτικά, ο κ. Πετσάλνικος δηλώνει ότι «Πέρυσι διαπιστώσαμε ότι ως προς την πισίνα ο μηχανικός δεν είχε κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να εκδοθεί η σχετική άδεια και δική μας παράλειψη φυσικά ήταν ότι δεν είχαμε ελέγξει νωρίτερα αυτή την έλλειψη. ΓιΆ αυτό και προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι την αυτοψία της Υπηρεσίας προκειμένου να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ( πρόστιμα κτλ). Η αυτοψία διαπίστωσε ότι και η αποθήκη δεν είχε την απαιτούμενη απόσταση από το διπλανό χωράφι και έπρεπε να κατεδαφιστεί».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως « Η διαδικασία της τακτοποίησης που είχε ξεκινήσει από την οικογένειά μου έχει ολοκληρωθεί. Ήδη η αποθήκη έχει κατεδαφιστεί και η πισίνα τακτοποιήθηκε πολεοδομικά με την έκδοση της άδειας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία» ενώ ξεκαθαρίζει ότι «Όπως είχα δηλώσει και τον περασμένο Μάρτιο, όταν κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου έχουμε αποκρύψει ή επιδιώκουμε να αποκρύψουμε τίποτε. Την κύρια κατοικία και όχι εξοχικό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την κτίσαμε τη δεκαετία του Ά90 σε χωράφι 5,5 στρεμμάτων έξω από το χωριό μου στο Μαυροχώρι Καστοριάς, με δάνειο που πήραμε τότε και αποπληρώνουμε ακόμη. Σημειώνεται ότι η αντικειμενική αξία της κατοικίας και του χωραφιού είναι 84.000¤. Η αποθήκη και η πισίνα των 45τ.μ. έγιναν επίσης τη δεκαετία του Ά90. Εξυπακούεται ότι τα περιουσιακά μου στοιχεία δηλώνονται τόσο στη φορολογική μου δήλωση όσο και στο πόθεν έσχες». Η ανακοίνωση του κ. Πετσάλνικου καταλήγει λέγοντας «Ειναι απορίας άξιο γιατί ένα θέμα που έχει διευθετηθεί και μάλιστα σε χρόνο πριν από τα δημοσιεύματα, επανέρχεται τώρα και με αυτόν τον τρόπο στην επικαιρότητα».

Πηγή: newsbeast

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου