Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ο “εμφύλιος” της Αστυνομίας στο Facebook



Στα πρόθυρα της πλήρους απαξίωσης βρίσκονται, η ομάδα «Ζ» και τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης, που άλλοτε αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή της ΕΛ.ΑΣ. και την πρώτη επιλογή του πολίτη στις δύσκολες στιγμές. Η δύναμή τους ολοένα συρρικνώνεται και οι αρμοδιότητές τους συνεχώς περιορίζονται σε βάρος της ασφάλειας του πολίτη, ενώ το «σαράκι» του αλληλοσπαραγμού έχει ενσκήψει στην άλλοτε κραταιά υπηρεσία και κατατρώει τις σάρκες της, τα «παιδιά» της, που δεν είναι άλλα από τις επιμέρους υπηρεσίες και ομάδες, όπως η «Δ», η «ΔΙ.ΑΣ.», η «Ζ» και τα περιπολικά του «100».


Πρωτοφανή γεγονότα

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στον σημερινό “Τύπο της Κυριακής” η κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία είναι ενδεικτική των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων:

Σήμερα, οι αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» δεν ξεπερνούν τους 100, όταν μόλις πριν από τρία χρόνια ήταν σχεδόν τριπλάσιοι.

Σήμερα, στην Αθήνα της εγκληματικότητας με τα ποικίλα προβλήματα παραβατικών και αντικοινωνικών συμπεριφορών, με τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες και τις γκετοποιημένες περιοχές, σε κάθε εξάωρο (βάρδια) βγαίνουν μόλις 20 μοτοσικλετιστές της ομάδας «Ζ» και αυτοί όχι σε καθαρά αστυνομικά καθήκοντα στο πλευρό του πολίτη, καθώς η υπηρεσία τους αναλώνεται ως επί το πλείστον σε φύλαξη στόχων.

Σήμερα, σε ολόκληρη την Αττική βγαίνουν σε κάθε βάρδια μόλις 30 περιπολικά, όταν παλαιότερα (και με μικρότερη εγκληματικότητα) τα περιπολικά έφταναν τα 45.

Σήμερα, στην Άμεση Δράση οι μισοί αξιωματικοί δεν μιλούν με τους άλλους μισούς. Κάθε αξιωματικός και επικεφαλής ομάδας έχει το δικό του βιλαέτι, η έννοια της ιεραρχίας και της πειθαρχίας λίγο-πολύ έχει καταστρατηγηθεί και ο διοικητής της Υπηρεσίας, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Βαλλιάνος, δεν διοικεί τα επιμέρους τμήματα της Άμεσης Δράσης, τα οποία έχουν αυτονομηθεί!



e-κκλήσεις για ανακωχή μέσω facebook

«Σοβαρευτείτε προτού χάσετε παντελώς τη συμπαράσταση του κόσμου και την υπόληψή σας. Βρείτε τα, εσείς οι αξιωματικοί, γιατί ο πόλεμος κατά της εγκληματικότητας δεν κερδίζεται με έριδες και αντιζηλίες. Το πρώτο θύμα αυτού του ιδιότυπου “εμφυλίου” στην ΕΛ.ΑΣ. είναι η κοινωνία. Εμείς, οι απλοί αστυνομικοί, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρει η Αστυνομία τη χαμένη της αξιοπρέπεια». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν μέσω facebook χιλιάδες απλοί αστυνομικοί στους επικεφαλής αξιωματικούς της Άμεσης Δράσης στα γκρουπ των ομάδων «Ζ», «Δ» και «ΔΙ.ΑΣ.».

Την ώρα που τα ανώτερα κλιμάκια των νευραλγικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. επιδίδονται σε υπόγειο πόλεμο, οι μοτοσικλετιστές που βρίσκονται υπό τις διαταγές τους πηγαίνουν κόντρα στη διχόνοια που καλλιεργείται και δηλώνουν ότι «ορκιστήκαμε στην ίδια σημαία και βγάζουμε το ψωμί μας στους ίδιους δρόμους για να ζήσουμε τίμια και να χαρούμε όσα αγαπάμε».

«Τρώει τα παιδιά της»

Οι τρεις σελίδες που έχουν δημιουργήσει στο facebook άνδρες από τις τρεις ομάδες της δίκυκλης αστυνόμευσης αριθμούν συνολικά περισσότερα από 100.000 μέλη. Εκεί οι αστυνομικοί καταθέτουν τους προβληματισμούς, τις περικοπές στους μισθούς και την αγωνία των συγγενών τους για το ρίσκο της δουλειάς, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση επειδή έβαλε τα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από το καλό της Αστυνομίας.

Επίσης, δίνουν συμβουλές ασφάλειας ο ένας στον άλλον, όπως για την ολισθηρότητα του δρόμου, προσπαθούν να βρουν αίμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και σχολιάζουν τις «θύελλες» που έχουν ξεσπάσει στο Σώμα. «Η ΕΛ.ΑΣ. τρώει τα παιδιά της. Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Έφτιαξαν υπηρεσίες δύο ταχυτήτων και ξεκίνησαν τον “εμφύλιο”. Και όλα αυτά για να προστατέψουν ιδιωτικά συμφέροντα», γράφει ο Κώστας στη σελίδα της ομάδας «Ζ» και ο συνταξιούχος συνάδελφος και συνονόματός του, Κωνσταντίνος, συνεχίζει από κάτω: «Είμαι 60 χρόνων και σας βεβαιώνω ότι τέτοια κατάσταση δεν έχω ξαναδεί στο ιστορικό σώμα της Αστυνομίας. Βάζω και την περίοδο της Χωροφυλακής μαζί».
Το ίδιο διαπιστώνει και ο Γιάννης. «Ντροπή στους κυβερνώντες για τα χάλια που κατάντησαν την Αστυνομία. Την έχουν ρίξει τόσο χαμηλά που δεν πάει άλλο. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξαναβρεί η Αστυνομία τη χαμένη αξιοπρέπειά της» αναφέρει. Και συνεχίζει: «Ο πόλεμος ενάντια στην εγκληματικότητα δεν κερδίζεται με διχόνοια. Σοβαρευτείτε προτού χάσετε τη συμπαράσταση του κόσμου που κερδίσατε με τη θυσία των δύο παλικαριών στου Ρέντη».
Σε άλλη ανάρτηση, η Ρένα κατακρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» τους μισθούς των αστυνομικών. «Κόβουν από τους ανθρώπους που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους στο δρόμο. Να κόψουν από εκεί που πρέπει να κόψουν. Για παράδειγμα, από τους λογαριασμούς τηλεφώνου του Πάγκαλου», σχολιάζει, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί της.

«Είμαι υπερήφανη…»

Διαφορετική νότα στις σελίδες των μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν οι αφηγήσεις αστυνομικών και συγγενών τους από προσωπικές εμπειρίες. «Έχω να θυμάμαι πολλά. Το βλέμμα μιας κοπέλας που σώσαμε από βιαστή, το “ευχαριστώ” από μια έγκυο που έφτασε έγκαιρα στο νοσοκομείο, το χαμόγελο ενός παιδιού που του επέστρεφα το κινητό και το χαρτζιλίκι από δύο κλεφτρόνια που το χτύπησαν, την “καλημέρα” από τον περιπτερά που το βράδυ αποτρέψαμε διάρρηξη εις βάρος του και πολλά άλλα. Εγώ για αυτά ζω, για αυτά μπορεί και να πεθάνω», γράφει ο Θοδωρής στο γκρουπ της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ.».

Συγκινητική είναι και η ανάρτηση της Ευγενίας: «Είμαι υπερήφανη σύζυγος και αδερφή αστυνομικού. Είναι δύο άνθρωποι αξιοπρεπείς και υπεύθυνοι στη δουλειά τους. Εχετε σκεφτεί τα δικά μου παιδιά και εμένα αν κοιμόμαστε μέχρι να έρθει σπίτι ο μπαμπάς; Αλλά ξέχασα, δεν σας ενδιαφέρει, παλεύετε στο όνομα της δημοκρατίας. Και κάτι άλλο. Οι αστυνομικοί είναι ένας από όλους μας. Και κατά βάση συμφωνούν μαζί σας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου