Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Γιούνκερ: «Ηλίθια ιδέα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ»

Η μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει προκαλέσει εκτενή σχόλια στον ευρωπαϊκό και διεθνή τύπο. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «μία μικρή ομάδα ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών από την ευρωζώνη συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα βοήθειας προς Ελλάδα και Πορτογαλία, καθώς και για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ».


Παρόλα αυτά οι αμφιλεγόμενες αναφορές του Spiegel, περί εγκατάλειψης της Ελλάδας της ζώνης του ευρώ, προκάλεσαν μεγάλη ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον της ευρωζώνης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «δεν συζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτή είναι μία ηλίθια ιδέα και μία οδός την οποία ποτέ δεν θα ακολουθούσαμε».


Στο ίδιο μήκος κύματος απέκλεισε και τις πιθανότητες επανασχεδιασμού ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αντίθετα, αυτό που συζήτησαν οι συμμετέχοντες ήταν το ενδεχόμενο να δοθεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από το 2012.


Στο θέμα κάνει αναφορά και η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι φόβοι για την Ελλάδα προκαλούν μυστικές διαβουλεύσεις», υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα έχουν φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο κατάρρευσης. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι «δεν συζητήθηκαν μόνο τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας».


Επίσης, διαψεύδει τις πληροφορίες που προήλθαν από τη Γερμανία περί εγκατάλειψης από την Ελλάδα της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά «εξετάζονται μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης μιας νέας βοήθειας που είτε θα δίνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των χρεών της, είτε θα αναγκάζει τις τράπεζες να υποστούν απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου