Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Φορτίστε το κινητό σας με τη φωνή σας!


Αν ξεμείνατε από μπαταρία, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να... βάλετε τις φωνές στο κινητό σας, αφού με αυτόν ακριβώς τον τρόπο φορτίζεται. Κορεάτες επιστήμονες κατασκεύασαν μια συσκευή που μετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρισμό, κι έτσι η επαναφόρτισή της γίνεται απλώς με την φωνή του χρήστη. Η φόρτιση γίνεται αυτόματα, καθώς ο χρήστης μιλάει στο τηλέφωνο και όσο πιο δυνατά μιλάει, τόσο πιο γρήγορα φορτίζεται το τηλέφωνο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Σουνγκιουνγουάν της Σεούλανέφεραν ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα φορητά MP3 (πχ iPod), αρκεί να τραγουδάει κανείς την ώρα που ακούει μουσική. Όπως τα ηχεία μετατρέπουν τα ηλεκτρικά σήματα σε ήχους, έτσι και η νέα τεχνολογία αντιστρέφει τη διαδικασία, μετατρέποντας τους ήχους σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέθοδος εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια των επιστημόνων να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες, αντλώντας ενέργεια από εναλλακτικές πηγές του περιβάλλοντος (πχ από τη σωματική κίνηση του χρήστη).

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί νήματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, που βρίσκονται ανάμεσα δύο ηλεκτρόδια. Μια μικροσκοπική επιφάνεια, που βρίσκεται από πάνω, απορροφά τους ήχους και δονείται ανάλογα με τα ηχητικά κύματα που δέχεται, προκαλώντας τη συμπίεση των συρμάτων του οξειδίου του ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τελικά ηλεκτρικό ρεύμα, που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας.

Μέχρι στιγμής, έχει καταστεί δυνατό, με τη νέα μέθοδο, να μετατραπούν σε ηλεκτρισμό ήχοι μέχρι 100 ντεσιμπέλ, δηλαδή όσο ο θόρυβος από ένα δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, ένα διερχόμενο τρένο ή μια μηχανή κοπής του γκαζόν. Το παραγόμενο ρεύμα δεν είναι ακόμα αρκετό για μια πλήρη φόρτιση ενός κινητού, όμως οι Κορεάτες επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βελτιώσουν κι άλλο την τεχνολογία, πιθανώς με αντικατάσταση του υλικού των συρμάτων, ώστε να παράγεται ισχυρότερο ρεύμα από ασθενέστερους ήχους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου