Από αισιοδοξία σε…βεβαιότητα αρχίζει και μετατρέπεται για το οικονομικό επιτελείο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από φέτος. Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι τεράστια, με δεδομένο ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μείωση του χρέους. Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως θα καταστεί δυνατή η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.
Το υπουργείο οικονομικών στηρίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη αν δεν συνυπολογιστεί το όφελος από τη μεταφορά αποδόσεων των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή δεν αλλάζει, ούτε και με την αύξηση των πληρωμών των οφειλών του Δημοσίου που έφτασαν στα 4,4 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περίσσευμα το οποίο θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι” καθώς οι αιτήσεις πληρωμών είναι πιθανόν να μην φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου σκιάζει ο κίνδυνος της χαμηλής εισπραξιμότητας φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της υπερσυσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων.
Προβληματισμό προκαλούν ακόμη και οι καθυστερήσεις στα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς αν και υπήρχε προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αποφάσεις για τη τύχη των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αλλά και ο προσδιορισμός και η εξόφληση των οφειλών στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης τα ονόματα των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων από ΑΕΙ- ΤΕΙ για τη συμπλήρωση των 12.500 διαθεσιμοτήτων, ενώ εν αναμονή είναι και ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου