Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Στάινμπρουκ “κέρδισε” λόγω… ανεπάρκειας

Angela-Merkel-Peer-Steinbrueck
Η υποσυνείδητη… σοφία του γερμανικού εκλογικού σώματος λειτούργησε σε υπερθετικό βαθμό στο χθεσινό debate της Άνγκελα Μέρκελ με τον Πέερ Στάινμπρουκ, που σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς το άλλοτε κραταιό SPD εξακολουθεί να διαβάζει λάθος τις εξελίξεις. Και τα μηνύματα της κοινωνίας.

Ο Στάινμπρουκ και η προφανής ηγετική ανεπάρκειά του, αποτελούν κεντρική παράμετρο στον… περίπατο της Άνγκελα Μέρκελ προς τη θριαμβευτική επανεκλογή της στην Καγκελαρία, στην αναμέτρηση για τη Μπούντεσμπανκ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι ο υποψήφιος του SPD κέρδισε τις εντυπώσεις, οι επόμενες ανέτρεψαν αυτή την εικόνα, και το τελικό συμπέρασμα είναι πως δεν υπήρξε κάμια δραματική μεταβολή στα δεδομένα που γνωρίζουμε, και με τα οποία πορευόμαστε στις κάλπες της 22ας Σεπτεμβρίου.
Η “σοφία” του γερμανικού λαού έγκειται στο γεγονός ότι έδωσε στον Πέερ Στάινμπρουκ λόγο για να χαμογελάει σε μια τηλεμαχία, ενώ το αντίστοιχο δώρο του προς την Άνγκελα Μέρκελ θα αφορά τη διατήρηση της νομής της εξουσίας. Ασχολίαστη η σύγκριση προφανώς.
Δεν πρέπει ακόμη να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η όποια “θετική” εμφάνιση ενός πολιτικού που ξεκινάει από πολύ πίσω και κάτω σε σχέση με τον αντίπαλό του, αποτυπώνεται περισσότερο ηχηρά σε σχέση με εκείνον που… καλπάζει.
Στο πλαίσιο αυτών των παραμέτρων, το εύρημα του 60% που απάντησε στη δημοσκόπηση της “ARD” ότι ο Στάινμπρουκ τα πήγε πολύ καλύτερα σε σχέση με ό, τι περίμενε η γερμανική κοινωνία, θα έπρεπε να δείχνει στον υποψήφιο του SPD και το εκλογικό επιτελείο των Σοσιαλδημοκρατών πόσο… χαμηλά βρίσκονταν. Και φυσικά παραμένουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου