Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σταϊκούρας: Αποπληρωμή 4,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

Xristos-Staikouras
Την  αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου ύψους 4,3 δισ. ευρώ προς στους ιδιώτες από την αρχή του έτους ανακοίνωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
«Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες συνεχίζεται.
Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Αυγούστου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, έχει ήδη μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 71% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συνεπώς, το Υπουργείο Οικονομικών τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των πόρων όσο και ως προς το ύψος των δόσεων της δανειακής σύμβασης κινείται σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Σε ότι αφορά τις τελικές πληρωμές, αυτές το μήνα Αύγουστο ανήλθαν στα 566 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα το συνολικό ύψος τους ανέρχεται περίπου στα 4,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Έχει αποδεσμευθεί από τους φορείς, συνεπώς, το 53% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ενδεικτικά, το 1ο οκτάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί 18.342 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί το 91% των χρηματοδοτήσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 84% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (967 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,15 δισ. ευρώ).
Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια για τον εναρμονισμό των χρηματοδοτήσεων με τις τελικές πληρωμές συνεχίζεται.
Βασική επιδίωξη είναι το κράτος, παράλληλα με την προσήλωση στο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, που είναι προαπαιτούμενη συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου