Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Από τα τρισεκατομμύρια φυσικού αερίου στo κούρεμα καταθέσεων

Στο ίδιο “τραγικό” έργο θεατές ,μέσα σε τρία χρόνια, με κάποιες διαφορές. Η Κύπρος των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, η Κύπρος που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των κολοσσιαίων εταιρειών ενέργειας του κόσμου, βιώνει το δράμα του μνημονίου με εξαιρετικά βίαιο τρόπο.


Οι Κύπριοι θα υποστούν “κούρεμα” των καταθέσεών τους και αυτό ισχύει και για όσους Έλληνες είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν καλύτερο να “βγάλουν” τις όποιες καταθέσεις τους στην Κύπρο.

Η νέα κυπριακή κυβέρνηση καλείται με το πιστόλι στον κρόταφο να περάσει μέσα στο τριήμερο νομοσχέδια και όλη αυτή η επανάληψη του δικού μας δράματος στην Κύπρο δεν μπορεί να μην συνδεθεί με τα όσα συμβαίνουν και κυρίως με τα όσα αναμένεται να συμβούν στην “γειτονιά” μας στα θέματα ενέργειας.

Το βέβαιο είναι όπως κι άλλες φορές έχει γράψει το Onalert, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν φέρνουν…την ευτυχία. 

Περί αναγκαστικής λύσης μιλούν στη Κύπρο

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος, που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.
Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας ή του μνημονίου, δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσημη.
«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και, υπό τις περιστάσεις, πίστεψε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, μπορεί να τύχει διαχείρισης σε σχέση με την επιλογή της χρεοκοπίας.
«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε πως αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους.
Αναφερόμενος στα ταμεία προνοίας, είπε ότι υπήρξε έντονη πίεση να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε ομόλογα. «Αυτό αποφεύχθηκε, αλλά τα ταμεία προνοίας θα υποστούν το κούρεμα, διότι εμπίπτουν στις καταθέσεις» τόνισε.
Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για συζήτηση της επιμήκυνσης του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ και βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου