Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Δέκα λόγοι γιατί πρέπει να τρώμε... έντομα

Μπορεί η πολυπληθέστερη ομοταξία του ζωικού βασιλείου να μας σώσει από την παγκόσμια μάστιγα της πείνας; 

Μπορούν τα ζουζούνια να γεμίσουν απολαυστικά το στομάχι μας, χωρίς να θυσιαστεί η αίσθηση της... γεύσης;Στα ακανθώδη αυτά ερωτήματα έβαλε σκοπό να απαντήσει ο Stefan Gates μέσα από μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC! 

Το «Can Eating Insects Save the World» παρακολουθεί τον γευσιγνώστη Gates να ταξιδεύει σε Καμπότζη και Βιετνάμ στην προσπάθειά του να ανακαλύψει αν τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα σε επίπεδο τροφής. 

Το θέμα είναι λοιπόν αν είμαστε διατεθειμένοι να συμπεριλάβουμε τα ζουζούνια στις διατροφικές μας συνήθειες.

Και σε περίπτωση που δεν έχετε πειστεί, ορίστε και 10 λόγοι γιατί πρέπει τελικά να τρώμε έντομα...

Νο 1 - Τα έντομα μπορεί να είναι η λύση που ψάχνουμε για την παγκόσμια πείναΣαράντα περίπου τόνοι εντόμων αντιστοιχούν σε κάθε άνθρωπο, κάτι περισσότερο από αρκετό δηλαδή! Η πολυπληθέστερη ομοταξία του βασιλείου των ζώων στο πλευρό του άδειου στομαχιού...

Νο 2 - Ο ΟΗΕ παίρνει την ιδέα πολύ στα σοβαράΟ Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) θεωρεί ότι η πρόταση έχει πράγματι έρεισμα και σκοπεύει να φιλοξενήσει παγκόσμιο συνέδριο για τη διερεύνηση της δυνατότητας αργότερα μέσα στο 2013. 

Νο 3 - Μπορούν να τραφούν κυριολεκτικά «με τα ψέματα» 
Τα σκουλήκια, για παράδειγμα, επιβιώνουν με υπολείμματα καλλιεργειών και αγροτικά υποπροϊόντα αντί να καταβροχθίζουν τα πολύτιμα σιτηρά μας. 

Νο 4 - Ενδείκνυνται για μαζικές καλλιέργειες χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλονΟι φάρμες καλλιέργειας εντόμων είναι αποδοτικότατες και δεν ρυπαίνουν το οικοσύστημα.

Νο 5 - Μπορούν να παρέχουν νέες γεύσεις και ασυνήθιστες... υφέςΤα νέα είναι καλά και για τον ουρανίσκο μας, αφού τα έντομα έρχονται να πλουτίσουν τις γαστριμαργικές μας συνήθειες με εκλεκτές γεύσεις.

Νο 6 - Είναι ιδιαιτέρως θρεπτικάΟι κάμπιες, για παράδειγμα, προσφέρουν περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο από την ίδια ποσότητα βοδινού κιμά. 

Νο 7 - Κάποιοι λαοί το κάνουν ήδη


Κι αυτοί ξέρουν καλύτερα! Οι κάτοικοι της Καμπότζης τρώνε ταραντούλες, στην Ταϊλάνδη απολαμβάνουν τους γρύλους τους τηγανιτούς και πολλοί ακόμα λαοί επιδίδονται σε βρώση εντόμων. Δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.

Νο 8 - Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποικιλίες εντόμων που είναι βρώσιμες για μας
Με πάνω από χίλια είδη ζουζουνιών στη διακριτική μας ευχέρεια, δεν μπορεί, κάποιο θα είναι και για σας...

Νο 9 - Τα μεξικάνικα εστιατόρια το κάνουν ήδη 
Γιατί μπορεί στη Δύση να μας φαίνεται ακόμα κομματάκι περίεργη η ιδέα, τα έθνικ εστιατόρια με μεξικανική κουζίνα ωστόσο προσφέρουν εδώ και καιρό πιάτα με τηγανιτές ακρίδες...

Νο 10 - Οι ανθρώπινες τύψεις είναι σαφώς μικρότερες
Κι αυτό γιατί το συναισθηματικό δέσιμο με τα έντομα είναι σαφώς... ανύπαρκτο! Εκτός κι αν σας έχουν στιγματίσει ταινίες κινουμένων σχεδίων σαν το «Bug’s Life»...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου