Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο αυθορμητισμός του πάπα εφιάλτης για την ασφάλεια του

Όταν άκουσε το πλήθος να φωνάζει το όνομά του, ο πάπας δεν δίστασε ούτε ένα λεπτό: πλησίασε, έσφιξε τα χέρια των πιστών και χάιδεψε τα κεφάλια των παιδιών, δημιουργώντας με του ένα μεγάλο ρήγμα στην ασφάλειά του.
«Ο πάπας Φραγκίσκος δεν απογοήτευσε τους πιστούς. Αποφάσισε να πλησιάσει περπατώντας το πλήθος που περίμενε πίσω από τα κιγκλιδώματα. Οι αρμόδιοι για την ασφάλειά του έπαθαν νευρική κρίση και το πλήθος παραληρούσε», γράφει η εφημερίδα Il Fatto quotidiano.

Η διάσημη Ελβετική Φρουρά και η χωροφυλακή του Βατικανού που έχουν αναλάβει την ασφάλεια κάθε πάπα θα πρέπει να το πάρουν απόφαση: ο πρώτος λατινοαμερικάνος πάπας έδειξε από την πρώτη ημέρα την πρόθεσή του να διατηρήσει τον αυθορμητισμό του, αρνούμενος να ζήσει μέσα σε ένα ασφαλές περίβλημα, χωρίς επαφή με τον απλό κόσμο.

Σε ερώτηση σχετική με το θέμα αυτό, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, εκπρόσωπος του Βατικανού, διευκρίνισε πως τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν στον πάπα.

«Πρέπει να σεβαστείτε το προσωπικό στυλ κάθε πάπα. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας γνωρίζουν πως δεν είναι δικό τους θέμα να αποφασίζουν, αλλά του πάπα, και εκείνοι οφείλουν να προσαρμόζονται», εξήγησε.

Την ευθύνη για την ασφάλεια του πάπα έχουν αναλάβει περίπου 100 Ελβετοί φρουροί, ο «στρατός» του ποντίφικα, με τη βοήθεια 100 χωροφυλάκων του Βατικανού και περίπου 140 ιταλών αστυνομικών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι υπεύθυνοι αναζητούν πάντα την χρυσή τομή ανάμεσα στην ασφάλεια του πάπα και στην επιθυμία του να έρθει σε επαφή με τον κόσμο.

Οι πάπες της σύγχρονης εποχής είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη διάρκεια των μεγάλων δημοσίων εκδηλώσεων στην βασιλική του Αγίου Πέτρου ή στην πλατεία έξω από αυτή, όπως δείχνουν τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Το σοβαρότερο παραμένει η επίθεση εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από τον τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Ο πολωνός ποντίφικας ήταν μια προσωπικότητα που επεδίωκε την επαφή με τον κόσμο, υπενθυμίζει ο Λομπάρντι.

«Όλοι θυμούνται πόσες φορές ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ παραβίασε τους κανόνες ασφαλείας για να έρθει σε απευθείας επαφή με τον κόσμο, ακόμα και σε καταστάσεις που ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και απρόβλεπτος», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

«Αυτό ήταν το στυλ του, ήθελε να το κάνει και αυτοί που είχαν αναλάβει την ασφάλειά του έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν», πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του ποντίφικα πήραν το μάθημά τους μετά την επίθεση του Αλί Αγκτσά: το περίφημο «papamobile» έγινε αλεξίσφαιρο και όσοι πιστοί παρακολουθούσαν τις λειτουργίες παρουσία του πάπα περνούσαν από ανιχνευτές μετάλλων.

Τον Ιούνιο του 2007 ένας Γερμανός προσπάθησε να ανέβει στο «παπικό όχημα» («papamobile») του Βενέδικτου XVI στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και το 2009, στην διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων μια γυναίκα όρμησε πάνω στον πάπα και τον πέταξε κάτω μέσα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Το αποτέλεσμα αυτών των επεισοδίων ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των αντρών των δυνάμεων ασφαλείας σε ανάλογες περιστάσεις και να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον πάπα, στην οποία δεν μπορεί να εισέλθει κανείς.

Την ασφάλεια της τελετής ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου σήμερα, παρουσία αντιπροσωπειών από τουλάχιστον 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, εγγυώνται οι ιταλικές αρχές, οι οποίες έχουν αναπτύξει περίπου 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας-πολλοί από αυτούς με πολιτικά-στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, ελικόπτερα, ταχύπλοα στον Τίβερη, απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα, οι αρχές δεν έχουν αφήσει τίποτε στην τύχη και η Ρώμη θα παραλύσει σήμερα τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου