Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ιστορική έκκληση Οτσαλάν για εκεχειρία

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλά Οτσαλάν κάλεσε την Πέμπτη τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για να τερματισθεί μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.


"Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική", τονίζει ο Οτσαλάν σε δήλωσή του, η οποία αναγνώσθηκε από ένα κούρδο πολιτικό κατά τον εορτασμό στο Ντιγιάρμπακιρ του κουρδικού Νέου Έτους(Νεβρόζ), στον οποίο συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι.

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής", προσθέτει ο κούρδος ηγέτης.

Ο Οτσαλάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τον αφοπλισμό των ανταρτών, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει ότι θα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ, για να ακούσουν την"ιστορική" έκκληση για εκεχειρία του Οτσαλάν, η οποία αναμένεται ότι θα αναβιώσει την ελπίδα για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και 29 χρόνια.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία κρατώντας πανό που γράφουν "Στην ειρήνη όπως και στον πόλεμο, είμαστε μαζί σου, αρχηγέ" ή τραγουδώντας"Ζήτω ο αρχηγός μας, ο Άπο", όπως επονομάζεται ο Οτσαλάν.

"Θέλω να πιστέψω στην ειρήνη. Έχω ένα γιο στα βουνά και έναν άλλο στο στρατό. Αυτό πρέπει να σταματήσει, οι μητέρες πρέπει να σταματήσουν να κλαίνε", είπε ο Αχμέτ Καπλάν, ένας ηλικιωμένος χωρικός που είχε έρθει από ένα χωριό κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ.

"Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Υπάρχει απάτη σ' όλο αυτό", είπε από την πλευρά του ένας νεαρός που κρατούσε μια σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), προσθέτοντας πως "και στο παρελθόν μας είχαν δώσει υποσχέσεις και δεν πήραμε τίποτε".

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) του Οτσαλάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από την Τουρκία, εξαπέλυσε την εκστρατεία του το 1984, ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. 

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετριάσει τις διεκδικήσεις του και ζητάει πολιτική αυτονομία και πολιτιστικά δικαιώματα σε μια περιοχή όπου η κουρδική γλώσσα ήταν για καιρό επισήμως απαγορευμένη. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου