Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Παραιτήθηκε ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας


kaizak
Ο υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος φέρεται να διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, υπέβαλε απόψε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Τον Καϊζάκ θα αντικαταστήσει στο υπουργείο ο Μπερνάρ Καζνέβ, που μέχρι σήμερα ήταν αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.
Ο Ζερόμ Καϊζάκ βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, πιθανότατα είναι η δική του φωνή αυτή που ακούγεται σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο να παραδέχεται ότι έχει λογαριασμό σε μια ελβετική τράπεζα. Την υπόθεση αποκάλυψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart.
Η προκαταρκτική έρευνα για την ύπαρξη ενός τέτοιου λογαριασμού είχε ξεκινήσει στις 8 Ιανουαρίου και οι πρώτες αποκαλύψεις έγιναν σε μια περίοδο που ο υπουργός είχε αρχίσει επαφές με τους συναδέλφους του για να καθορίσει τι περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν στα υπουργεία ώστε να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Ο 60χρονος Καϊζάκ, που είναι γιατρός, είχε κάνει περιουσία χάρη στις εμφυτεύσεις μαλλιών. Αρνιόταν κατηγορηματικά ότι διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, όμως σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκινά δικαστική έρευνα σε βάρος του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τη Mediapart, ο λογαριασμός που διατηρούσε ο Καϊζάκ στην τράπεζα UBS έκλεισε το 2010 και τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη. Τον Δεκέμβριο η ιστοσελίδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ένας άνδρας —ο υπουργός Προϋπολογισμού κατά τον δικτυακό τόπο— ακουγόταν να παραδέχεται την ύπαρξη λογαριασμού στην Ελβετία.
Το ηχητικό ντοκουμέντο βρισκόταν επί 12 χρόνια στην κατοχή του δικηγόρου Μισέλ Γκονέλ, πρώην πολιτικού αντιπάλου του Ζερόμ Καϊζάκ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, τρεις μάρτυρες αναγνώρισαν τη φωνή του υπουργού.
Οι δικαστικές αρχές ανέφεραν εξάλλου ότι ένας από τους μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στην υπόθεση υποστήριξε ότι ο Καϊζάκ του αποκάλυψε ότι τα ποσά που είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό αυτό προέρχονταν από φαρμακευτικές εταιρείες. Μεταξύ 1988-91 ο Καϊζάκ, ήταν τεχνικός σύμβουλος στο γραφείο του τότε υπουργού Υγείας Κλοντ Εβέν και στη συνέχεια έγινε σύμβουλος της βιομηχανίας φαρμάκων, κυρίως σε θέματα πολιτικής φαρμάκου.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, στα τέλη του 2012, ο υπουργός είχε διαψεύσει ότι διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και είχε απειλήσει ότι θα κατέθετε μήνυση για δυσφήμιση σε βάρος της Mediapart.
Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας, Εντί Πλενέλ, δήλωσε ότι η εισαγγελία “επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Mediapart”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου