Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τα tweets των πολιτικών αρχηγών


Ιδιαίτερη αδυναμία φαίνεται πως έχουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για να προβάλλουν δραστηριότητές τους και αν επικοινωνήσουν με τους απλούς πολίτες.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο προσωπικός λογαριασμός του Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Το τελευταίο tweet εστάλη την ημέρα των εθνικών εκλογών, οι οποίες έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας: «Η Εθνική μας έδωσε χαρά, όμως σήμερα είναι μια δύσκολη νύχτα και η σκέψη μας είναι με τους πολίτες και τους πυροσβέστες που είναι στη μάχη» έγραψε συνδυάζοντας τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας για το Euro και την πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Από αυτόν τον λογαριασμό έχουν σταλεί μόλις 62 tweets. 

Αντιθέτως, μεγαλύτερη κίνηση έχει ο επίσημος λογαριασμός του πρωθυπουργού(@PrimeministerGR): οι συνεργάτες του τουιτάρουν σχεδόν καθημερινά, έχοντας μέχρι τώρα στείλει περίπου 1.500 tweets. Ο Πρωθυπουργός έχει 49.856 followers. Ωστόσο, ακολουθεί μόνο 22 χρήστες, μεταξύ αυτών και τον ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς για να ξέρει από πρώτο χέρι τι του καταλογίζει ο «εχθρός». Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί, επίσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έχει κάνει follow στον έτερο εταίρο της κυβέρνησής του, τη ΔΗΜΑΡ. Στον λογαριασμό του πρωθυπουργού ανεβαίνουν συνήθως οι ομιλίες και οι δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (@atsipras) έχει στείλει περίπου 800 tweets και ακολουθείται από 13.182 χρήστες. Ο ίδιος όμως έχει κάνει follow μόνο σε 10 λογαριασμούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται με στελέχη ή όργανα του κόμματός του. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί στο twitter κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Τουιτάρει καθημερινά, κυρίως αποσπάσματα από ομιλίες και δηλώσεις του ή συνδέσμους που παραπέμπουν σε αυτές.Ο λογαριασμός του Βαγγέλη Βενιζέλου (@EVenizelos) έχει περισσότερα tweets, αλλά λιγότερους followers από τον Πρωθυπουργό. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τουιτάρει περίπου 3.000 φορές και τον ακολουθούν 21.178 χρήστες. Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος είναι πιο γενναιόδωρος στο twitter: έχει κάνει follow σε 85 χρήστες, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και βουλευτές. 

Μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε και την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συνεργάστηκε πολύ στενά ως υπουργός Οικονομικών. Προφανώς με τη νέα του ιδιότητα δεν χρειαζόταν αυτό το follow… Από τον χώρο της πολιτικής ο κ. Βενιζέλος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους, τον Αντώνη Σαμαρά (όχι όμως τη ΝΔ) και τον Φώτη Κουβέλη (όχι όμως τη ΔΗΜΑΡ). Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει λογαριασμό στο twitter – το ίδιο και το κόμμα της. 

Κατά καιρούς, όμως, άγνωστοι δημιουργούν πλαστούς λογαριασμούς, πρακτική που έχει καταγγελθεί επανειλημμένως από το ΚΚΕ. Ψεύτικα προφίλ του κόμματος λειτουργούν μέχρι σήμερα: με μια απλή αναζήτηση βρήκαμε λογαριασμό του… ΚΚΕ Κολωνακίου (@KKE_Kolonakiou) και του… ΚΚΕ Πανοράματος Βούλας (@KKE_Panor_Voula). Μετρά περισσότερο από έναν χρόνο στο twitter, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (@fotiskouvelis) έχει στείλει μόλις 140 tweets. 

Συγκεντρώνει όμως 7.709 followers, τη στιγμή που ακολουθεί μόλις 20 χρήστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Στέφανος Μάνος και από κόμματα μόνο το δικό του. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (@PanosKammenos) είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο ενεργός πολιτικός αρχηγός στο twitter: έχει στείλει περισσότερα από 4.800 tweets και συγκεντρώνει 27.118 followers, ενώ ο ίδιος ακολουθεί 317 χρήστες. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου