Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η ΕΚΤ θα δώσει “μόνιμη λύση” στο ελληνικό πρόβλημα


Lagarde-Bernanke-Draghi-Geithner
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναμειχθεί ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια σωτηρίας της Ελλάδας και μάλιστα με τον κάτωθι τρόπο:

Η Ελλάδα χρηματοδοτείται τώρα τελευταία μέσω της προσφοράς πολύ βραχυπρόθεσμων ομολόγων, των επονομαζόμενων T-Bills. Η έκταση των ομολόγων αυτού του είδους που επιτρέπεται στην ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει, δεν ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ.
Τα T-Bills αγοράζονται κυρίως από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μηχανισμών στήριξης. Για τον λόγο αυτό, το ανώτατο όριο έκδοσης των ομολόγων T-Bills επρόκειτο να πέσει στα 12 δισ. ευρώ. Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται να συνεχίσει να γίνει αποδεκτό το αρχικό ανώτατο ποσό έκδοσης των 18 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθούν 6 δισ. ευρώ. Περαιτέρω 7 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να συνεισφέρει απευθείας η ΕΚΤ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ, σε πολύ χαμηλότερη όμως πραγματική τιμή.
Επιπλέον, η Γερμανία πιέζει, ώστε να προγραμματιστεί από τώρα και η μεταβίβαση κερδών που θα εγγραφούν μελλοντικά στα λογιστικά βιβλία της ΕΚΤ από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων.
Τα υπόλοιπα κενά του χρηματοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα σχεδιάζεται να καλυφθούν με πολλά επιμέρους μέτρα, όπως π.χ. τη μείωση των επιτοκίων για χορηγηθέντα στην Ελλάδα δάνεια.
Είναι φανερό, ότι το Βερολίνο επιστρατεύει όλη την δημιουργική του φαντασία, ώστε να αποφευχθεί σε αυτή την φάση το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου